COBISS iskanje
COBISS iskanje

Jurčičevo leto 2021

Jurcic 2 216x300

Leta 2021 se spominjamo 140-letnica smrti Josipa Jurčiča (in izida Rokovnjačev), pisatelja, pesnika, urednika in avtorja prvega slovenskega romana Deseti brat. Mineva tudi 150 let od nastopa uredniške službe pri časniku Slovenski narod in 160 let odkar je kot sedemnajstletnik objavil Pripovedko o beli kači v Slovenskem glasniku (prva javna objava).

Na pobudo občine Ivančna Gorica je 2021 razglašeno za leto Josipa Jurčiča v sklopu katerega se bodo odvijali mnogi dogodki po celi Sloveniji. 

NAGOVOR PREDSEDNICE ORGANIZACIJSKEGA ODBORA JURČIČEVEGA LETA, PODŽUPANJE OBČINE IVANČNA GORICA, MARTINE HROVAT

Spoštovani!

Najprej lep pozdrav v imenu organizacijskega odbora Jurčičevega leta in zahvala, da ste (ali še boste) del aktivnega dogajanja v slovenskem prostoru v povezavi z Jurčičevo literarno in novinarsko zapuščino. Ob stopetdeseti obletnici, kar je Josip Jurčič postal urednik časnika Slovenski narod, so prireditve še potekale v omejenem obsegu, zato je bila taka tudi osrednja slovesnost. Vendar pa Jurčičevega leta še ni konec, zato smo poskrbeli, da lahko glas o našem rojaku odmeva tudi drugače. Na slovesnosti je bil prvič prikazan dokumentarni film o Jurčičevem življenju. Vsebino in režijo sta prevzela spoštovani dr. Mihael Glavan in profesorica Dragica Šteh, posnet pa je bil na lokacijah, kjer je Jurčič živel in delal. Tukaj sta link in dovoljenje do uporabe filma pri vzgojno-izobraževalnem delu ali na vaših prireditvah.

Igrano dokumentarni film: ROMANJE Z JURČIČEM

Na kratko: povejte in delite naprej. Upamo namreč, da bo končno dovolj prepoznano, kako nas je Jurčič zaznamoval kot narod, kaj nam ima povedati še danes in kako “filmično” je bilo njegovo življenje. Jurčič je za prozo to, kar je bil Prešeren za poezijo, zato upamo, da dobimo tudi profesionalno posneto serijo ali celovečerni film. Jurčičevo leto praznujemo še do konca leta, a naj bo raje kar iz leta v leto. Ustanovite nov bralni klub, berite Jurčičeva dela, obiščite Jurčičevo pot, si oglejte Jurčičevino in muzej ali objavite svoje dogodke s tem v zvezi na portalu https://prijetnodomace.si/jurcicevo-leto/. Jurčič nas povezuje. Začutimo to.

Predsednica organizacijskega odbora Jurčičevega leta:
podžupanja Martina Hrovat

Pri vašem delu si lahko pomagate z vsebinami spodaj.

Jurčičevo leto praznujemo tako, da beremo njegove literarne stvaritve.
Nekatere od njih je naša bibliotekarka in kamišibajkarka Maruša Pušnik tudi uprizorila. Paket pripovedi je naše darilo za vas iz Dežele desetega brata, iz knjižnice, ki je položena v srce krajev, kjer je živel in delal Josip Jurčič. Lahko jih uporabljate med poukom v osnovnih in srednjih šolah, tudi v vrtcu (predvsem prilagojeno Jamo, po kateri se pride na oni svet), lahko v zavodih, med starejšimi, lahko pa si jo ogledate doma v družinskem krogu na večjem ekranu, mogoče celo slavnostno.
Jurčič nas povezuje.

Josip Jurčič: Pripovedka o beli kači

Josip Jurčič: Kozlovska sodba v Višnji Gori

Josip Jurčič: Krjavljeva zgodba

Josip Jurčič: Krjavljeva zgodba – krajša priredba

Josip Jurčič: Jama, po kateri se pride na oni svet

Josip Jurčič: Jama, po kateri se pride na oni svet – krajša priredba za otroke