COBISS iskanje
COBISS iskanje

Otroci

Pravljične urice
Pravljične urice so namenjene otrokom od 4. do 9. leta v t.i. pravljičnem obdobju, ko potrebujejo domišljijo in igro.

Pravljično-igralne urice
Pravljično-igralne urice so namenjene otrokom od 2. do 4. leta. Enkrat mesečno pripravimo pravljično dogodivščino za najmlajše, ki vključuje gibanje, didaktične igre in zabavo.

Pravljica ob kamišibaju
Namenjena je otrokom od 3. do 5. leta. Skozi pogovor z najmlajšimi bibliotekar predstavi knjižno vzgojo (spoznavanje ugank, pesmic, izštevank …) in knjižnično vzgojo (pravilno listanje, bonton v knjižnici). Polurno druženje se nadaljuje s pravljico ob kamišibaju.

Slovensko-angleške ure pravljic
Slovensko-angleške ure pravljic so namenjene otrokom od 6. do 9. leta. Otroci na privlačen način spoznajo nove besede in besedne zveze v angleškem jeziku ter se jih nezavedno naučijo.

Knjižnica igrač
Knjižnica igrač nudi družinam prostor in igrače, kar omogoča, da se med seboj še dodatno povežejo ali navežejo stik z drugimi družinami. Poleg igrač in iger, ki si jih člani lahko izposojajo na dom, so dodana vrednost ustvarjalne in umetniške delavnice.

Igralni popoldnevi
Igralni popoldnevi so namenjeni družinam, ki skupaj preživijo nekaj prostega časa, so priložnost, da se zbližajo ob knjigah in igri, hkrati pa spodbujajo radovednost in učenje z igro.

Šah za vse generacije
Šah za vse generacije je čudovit način, kako povezati več generacij in spodbuditi miselno aktivnost. Ljudje vseh starosti se zberejo v knjižnici in se preizkusijo v spretnostih šahovske igre, se učijo od izkušenih igralcev ali pa preprosto uživajo v sproščenem druženju ob šahovnici.

Vodeni obiski vrtčevskih in šolskih skupin
Po predhodnem dogovoru z mentorji pripravimo za vrtčevske in šolske skupine zanimive bibliopedagoške ure, ki vključujejo knjižno in knjižnično vzgojo.

Sprejem med bralce/Zeleni bralec
Od leta 2016 poteka projekt Sprejem med bralce/Zeleni bralec, ki se izvaja z namenom, da počastimo vsakega novega bralca, drugošolca. Z njim želimo opozoriti na pomembnost samostojnega branja, spodbujati pozitiven odnos do branja ter motivirati za nadaljnje branje.

Projekt Rastem s knjigo
Rastem s knjigo je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, s katerim želimo osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje mladinskega leposlovja slovenskih avtorjev ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic.

Bralni srečelov
Bralni srečelov je akcija, pri kateri v paket zložimo 4 knjige, obiskovalcem pa damo priložnost, da izžrebajo vsak svojega. Pakete pripravimo za otroke, mladino in za odrasle.

Počitniške delavnice
Med nekaterimi počitnicami pripravimo za osnovnošolce delavnice in tako z nami preživijo nekaj zanimivih in zabavnih dni.

Počitniški bralni maraton
Počitniški bralni maraton spodbuja osnovnošolske otroke k branju med poletnimi počitnicami. Cilj je prebrati vsaj 10 knjig v omenjenem obdobju in zapisati nekaj o prebranem.

Zelena čitalnica
Med poletjem se knjige in knjižničarji iz Mestne knjižnice Grosuplje podamo na pot in za otroke pripravimo Zeleno čitalnico. Namen je povezovanje skupnosti s pripovedovanjem zgodb, ustvarjanjem, igro in zabavo.

Noč v knjižnici
Vsaj en petkov večer v letu je namenjen noči v knjižnici. Za otroke knjižničarji pripravimo spoznavne igre, z njimi ustvarjamo, se odpravimo na »lov za zakladom« po knjižnici ter se preizkusimo v reševanju bolj ali manj zapletenih ugank. Večer pogosto vključuje tudi raznolike igre, sprehod po knjižnici, branje ter nenazadnje čarobno noč v knjižnici.

Soba pobega
Soba pobega je interaktivna igra, ki krepi sposobnost sodelovanja in potrpežljivost. Udeleženci morajo s pomočjo reševanja ugank, namigov, logičnega sklepanja in ustvarjalnega razmišljanja čim prej najti izhod iz sobe. Ena izmed sob pobega se imenuje Soba knjižničarke Hedvike.