COBISS iskanje
COBISS iskanje

V počastitev 140. obletnice Jurčičeve smrti odprli Drabovo spominsko sobo, nastaja tudi dokumentarni film

IMG 20210503 111839

Drab1

3. maja se spominjamo smrti našega velikega rojaka Josipa Jurčiča. Od tega beležimo 140 let. Pisatelj, novinar, rodoljub je bil tudi prvi pomembnejši zbiratelj in zapisovalec ljudskega blaga; dragoceno zbirko ljudskih pripovedk je objavil pod naslovom “Spomini na deda”. Od objave prve “Pripovedke o beli kači” letos mineva 160 let.

V knjižnici smo se zato odločili, da praznik in Jurčičevo leto obeležimo z otvoritvijo spominske sobe aktualnega velikega zbiratelja Toneta Draba. Tiho je sredi korone odšel od nas, knjižnici pa je zapustil obsežen opus zbranih besedil, predmetov, slik.

Drab3

Toneta Draba večina pozna po likovnem ustvarjanju in hudomušni poeziji, v knjižnici in med drugimi zbiratelji pa je bil znan kot neutruden zapisovalec, zbiratelj gradiva o domačih krajih, o povojnem času, anekdot, zgodb, heraldike (grbe je vedno tudi naslikal), legend, gradiva o numizmatiki, starih razglednic itd.

Vse to in še obsežen elektronski arhiv, kose pohištva, zbirko kamnin in ateljejske artefakte sedaj hranimo v Drabovi spominski sobi v Šentvidu pri Stični, ki je po sklepu KS postala del knjižnice. V sobi bomo izvajali poseben program za šolske skupine, s katerim bomo ozaveščali o pomenu lokalnih zbirateljev in lokalne samozavesti, sicer pa gradivo samo vabi raziskovalce, da se nam javijo.

Drab5

Na otvoritvi so nekaj besed ponosa in pomena zbirke za vse nas izrekli župan Dušan Strnad, podžupanja Martina Hrovat, predsednik KS Šentvid pri Stični Silvo Praznik in knjižničarji. Prireditev smo posneli. V kulturnem delu sta nastopali citrarka Tanja Zajc Zupan in pevka Teja Saksida.

Iz izjav sorodnikov in znancev, ki smo jih prav tako posneli na prireditvi, bo nastal dokumentarni film o liku Toneta Draba. Posebna zahvala velja njegovi nečakinji Milki Gruden in sestri Ljubi Štrubelj za ohranitev zbirke in pomoč pri organizaciji le-te. Dokumentarni film si boste lahko ogledali na občinski strani v četrtek, 6. maja, ob 19. uri zvečer. Kasneje bo uporabljen v učne namene.

Soba je na ogled s poprejšnjo najavo na 031 777 814 (Milka Gruden), za šolske skupine pa na 031 707 978 (knjižnica). V času epidemije vse poteka pod varnostnimi pogoji. Vabljeni!

Razstava je nastala pod okriljem evropskega projekta Srečava se v knjižnici.

Ksenija Medved