COBISS iskanje
COBISS iskanje

Festivalsko dogajanje ob svetovnem dnevu knjige v Ivančni Gorici

20220419 172341 940x705

Svetovni dan knjige praznujemo 23. aprila, pred tem pa se po Sloveniji dogajajo različne počastitve in praznovanja. V ivanški knjižnici praznovanje poteka kar ves teden s sprejemi šolskih skupin, z nižjimi cenami knjig iz naše domoznanske zbirke, brezplačno članarino (bon lahko dobite za izposojevalnim pultom, tudi kot dar za drugo osebo), literarnim večerom (zaradi korone smo ga izvedli v obliki intervjuja), s sodelovanjem v Noči knjige z OŠ Stična itd. Vse skupaj smo pričeli 19. aprila s celodnevnim festivalom. Dopoldne smo gostili tri šolske skupine, popoldansko dogajanje pa smo preselili pred knjižnico.

S ČAROVNIKOM IN KAMIŠIBAJEM smo privabljali mimoidoče in povabljene, na stojnici pa delili programske brošure, kazalke, prodajali knjige, vpisovali nove člane v knjižnico. Sten Vilar je animiral skupinice s čarovnijami, Maruša Pušnik je s pripovedovanjem pravljic ob kamišibaju razmigala našo domišljijo. Komunikacija knjižnice z okoljem je tako postala vidna tudi širše, z glasbo Domna Kovačka tudi slišna. Želeli smo vam povedati, da smo tu, da kadarkoli lahko prestopite naš prag.

NERODNI AVGUŠTIN, zelo priljubljen otroški knjižni junak, je nastopil v predstavi, na katero je prišlo veliko družinic kljub malce slabšemu vremenu. A sonce je sijalo v naših srcih. Nerodni Avguštin nas preko knjige namreč uči, da nič na tem svetu ni popolno, le ko delamo skupaj, ustvarjamo skupaj, smo mi in vse okoli nas popolno. S tem smo vam želeli povedali, da želimo delati in se veseliti skupaj z vami.

NA STOJNICI SMO PRODAJALI KNJIGE IZ NAŠE DOMOZNANSKE ZBIRKE po znižani ceni. Cene veljajo še ves teden, knjige dobite pri izposojevalnem pultu. Vse knjige dobite po 10 evrov, aktualno Pripovedko o beli kači v tem tednu za 5 evrov in knjigo Naš Jurčič že za 15. Knjige so krasna darila. Ob knjigi prejmete še BON za brezplačen vpis v knjižnico. Sicer pa BON lahko tudi kupite in podarite članarino nekomu od ljubih.

PREDSTAVITEV PALČKOVIH KOMPLETOV je tudi potekala na stojnici. Tega dne so si jih prisotni lahko izposodili in tako smo dali v obtok skoraj vse. V kompletu so Palček Bralček – lutka, navodila za “uporabo” Palčka, knjiga “Palček Bralček raste s knjigo” in kazalka. Izposodite si jih lahko v knjižnici, najdete jih v pravljični sobici.

OTVORITEV RAZSTAVE “MALE LIKOVNE ŠOLE” ob zaključku festivala je potekala v okviru projekta “Srečava se v knjižnici” in v sodelovanju z JSKD Ivančna Gorica. Mentorica likovnih delavnic je Damijana Bijek, podlaga za ustvarjanje pa so bile pesmi Gabrijele Cedilnik.

VELJA TUDI ZAHVALA OD VSEH NAS vsem, ki ste pomagali soustvariti prijetno vzdušje pred knjižnico in v knjižnici; t.j. mladim in JSKD-ju za pomoč pri organizaciji, hvala mladim za pomoč na stojnici, predvajanju glasbe, nastopih, deljenju letakov itd., Jagodi Godec za igrivo sceno, trgovini Spar za pogostitev, Studiu Anima. Skupaj lažje rastemo.

Slogan “Srečava se v knjižnici” ostaja z nami, v prijetni slovenski dvojini, ki izraža tisto posebno toplino in intimo, mir in zavetje, ki ju uspe ustvariti samo knjižnica. Vabljeni. Srečava se ….

Ksenija Medved