COBISS iskanje
COBISS iskanje

Projekt zaključili z razstavo mladih likovnic

Gabrijela Cedilnik Damijana Bijek In Simona Zorko Z Mladima Likovnicama

V torek, 19. aprila, je potekal še zadnji dogodek v okviru evropskega projekta Srečava se v knjižnici. V Knjižnici Ivančna Gorica smo odprli razstavo likovnih del, ki so nastala v Mali šoli umetnosti z Damijano Bijek, podlaga zanje so bile pesmi Gabrijele Cedilnik. Razstava je v prostorih knjižnice na ogled do 15. maja.

Kot je povedala mentorica Bijekova, se je s šestimi mladimi ustvarjalkami jeseni in pozimi ob sobotah srečevala preko spleta, za primerno inspiracijo so poskrbele otroške pesmi Gabrijele Cedilnik. Likovna dela se nanašajo na posamezne mesece koledarskega leta. »Upodobitev vsake pesmi je temeljila na različnih likovnih tehnikah in motivih,« je pojasnila Bijekova in dodala, da otroci svojega sveta niso uprizarjali le v slikarskih tehnikah, trodimenzionalno so oblikovali tudi s pomočjo kartona in volne. Risali so se flumastri, svinčniki, barvicami, spoznavali tehniko pihanja in lepljenja. Odtiskovali so češnje ter s tem spoznavali grafično tehniko, poseben motivni svet se je odprl z vsebino pogleda skozi okno.

Male šole umetnosti so se udeležile: Zarja Bregar, Mila Novak, Lara Lampret, Ema Pajk, Mihaela Zorko, Elizabeta Zorko.

Na otvoritvi, ki so jo pomagali zasnovati in speljati mladi, sta nastopila Matevž Kavšek in Dominik Kastelic.

Mala šola umetnosti je potekala v organizaciji JSKD Ivančna Gorica, Zveze kulturnih društev Občine Ivančna Gorica in Zveze kulturnih društev Grosuplje. Vodila jo je Damijana Bijek, diplomirana slikarka in predana ivanška kulturnica, zaposlena je v Vrtcu Šentrupert. Avtorica pesmi Gabrijela Cedilnik je sicer upokojena glasbena pedagoginja in zborovodkinja.

Foto: Klemen Ceglar