COBISS iskanje
COBISS iskanje

Bralni klubi v knjižnici Grosuplje

20240423 192050

Po prebrani knjigi je bralec pogosto zelo prežet z vtisi, čustvi in izzvanimi razpoloženji, ki bi jih rad s kom delil. To mu vedno ne uspe v zadostni meri, saj zlepa ne naleti kar tako na sogovornika, ki bi že prebral isto knjigo.
In prav ta potreba bralcev je že davno tega privedla do prvega srečanja, ki bi mu danes rekli bralni klub. Anne Hutchinson je že leta 1634 osnovala žensko študijsko skupino, v kateri so predelovale tedenske pridige. Projekt je stekel in kmalu so se jim pridružili tudi moški. Bralni klub je bil rojen.
Vsekakor se je z razmahom branja širila tudi potreba vedoželjnih duhov po druženju in izmenjavi vse do današnjega dne, tako ni čudno, da imamo trenutno v Osrednji knjižnici Grosuplje kar tri bralne klube.

Bralni klub Beremo ob kmečki peči

Bralni klub Beremo ob kmečki peči se srečuje v Mestni knjižnici Grosuplje že vrsto let. Zadnjo sredo v mesecu, od oktobra do maja, se pogovarjajo o prebrani knjigi, ki so si jo izbrali za tisti mesec.
Bralcem je všeč izbor knjig, saj Marija Samec kot mentorica izbira predvsem slovenske avtorje, po katerih bi bralci redkeje posegli. Vsak lahko pove svoje mnenje, tudi v primeru, da mu knjiga ni bila všeč in je ni prebral. Marsikdo poseže po knjigi šele po pogovoru v klubu in jo bere z drugačnimi očmi, saj mu komentarji sobralcev pokažejo drugačen pogled na vsebino.

Bralni Klub 2

Bralni študijski krožek

Bralni študijski krožek po metodi Beremo z Manco Košir vodi mentorica Petra Ljubič že četrto leto zapored. Je poklon leposlovnim knjigam, slovenskih in tujih avtorjev, sodobnih in klasičnih. Letošnja sezona se imenuje Prosto po Prešernu in v njej prebirajo izbor knjig izmed predlogov članov, ki so dobile največ glasov. Člani bralnega kluba se srečujejo ob petkih na tri tedne. So skupina žensk vseh starosti in zanimanj, veseli jih, da je med njimi tudi moški član. Članstvo skozi leta pridno raste, trenutno jih je 16. Na srečanjih govorijo o izbrani knjigi in preko tega spoznavajo drugačne svetove, ljudi, čase, dimenzije življenja. S tem se urijo tudi v izražanju pred skupino, sprejemanju drugačnih mnenj, pogledov na svet, aktivnem poslušanju. Vzdušje je sproščeno, prijateljsko, zaupno.

Bralni Klub 1

Poljudnoznanstveni bralni klub »AHA!«

Bralni klub »AHA!«, ki ga vodi knjižničar Rudi Podržaj, v Mestni knjižnici Grosuplje knjižnici deluje drugo leto. Zamisel zanj je vzniknila ob ugotovitvi, da je, v naši knjižnici in širše, kar nekaj bralnih klubov, ki obravnavajo leposlovje, vemo pa, da naši uporabniki pridno berejo tudi priročnike in strokovno gradivo, med slednjim veliko poljudnega, ki ne meri samo na ožje strokovno bralstvo, ampak, z namenom kratkočasnega in širšega informiranja, tudi na ljubiteljski del le-tega.
Načeloma ni znanosti, ki se je ne bi dalo približati povprečno izobraženim bralcem na poljuden način. Zato v bralnem klubu »Aha!« berejo knjige z vseh področij izkustvene stroke, tako naravoslovne kot družboslovne. Pri pogovorih o poljudnoznanstvenih temah gre v osnovi za navdušenje in potrebo vedoželjne misli. Prav to navdušenje je srčika druženja, ki ga gojijo v bralnem klubu »Aha!«. Navdušenje, kot radosten izraz strasti do odkrivanja novih plasti resnice, do čudovitosti vsega okoli nas in v nas.

20240423 192050

V naših bralnih klubih se bralci srečujejo, si kot bralni gurmani izmenjujejo vtise, izkušnje, znajo se začuditi, zasmejati, prekrižati mnenja. Srečanja jih bogatijo tako v smislu nabiranja znanja in izkušenj, kot v pogledu razvijanja strpnosti in posluha do sočloveka.
Lepo vabljeni v našo sredino.