COBISS iskanje
COBISS iskanje

Lepota v kovini – razstava kovinskih skulptur Franca Vidriha

Slika

V Mestni galeriji Grosuplje smo odprli razstavo kovinskih skulptur Franca Vidriha. Tokrat predstavljamo malo drugačnega umetnika, katerega izrazno sredstvo ni barva, pač pa kovina , namesto čopiča pa uporablja varilni aparat. Gospod Franc Vidrih se je v poklicu oblikovalca kovin s svojim materialom dodobra spoznal.

Kovina je bila kot surovina cenjena že od samih začetkov človeške civilizacije. Trda in hladna se ob visokih temperaturah zmehča, postane voljna in omogoča različne načine oblikovanja. Ko se shladi, dobi nazaj svojo prvotno trdo podobo. V grobi strukturi kovine je gospod Vidrih zaslutil njene estetske in oblikovalske potenciale.

Pri svojem ustvarjanju uporablja zgolj že uporabljeno kovino. Odpadni kosi pločevine, kovinski deli z različnih vetrov, kovinske palice in vijaki , ki bi sicer na kakšnem smetišču onesnaževali okolje, v spretnih rokah umetnika dobijo nove oblike in s tem novo vsebino.

Gospod Vidrih je neizčrpen vir idej, ki ga včasih poiščejo celo ponoči. Določen kos kovine ga asociira na kakšno obliko iz narave in že nastane figura živali, rože, lista… Skozi umetnikovo ustvarjalno delo podobe narave tako pogosto najdejo svojo kovinsko zgodbo. Zna pa gospod Vidrih v kovino zvariti tudi svoj pogled na življenje in tako nastanejo prave simbolne instalacije, ki prikazujejo, kam v svoji norosti drvi naš svet.

Na prvi pogled robustne in surove skulpture skrivajo fine detajle, izdelane z žarečo kovinsko nitjo z veliko natančnostjo. Tu je nakazan kožuh ali pero kakšne živali, tam izstopa rastlinska žila lista, cvet vrtnice je izdelan do zadnje potankosti. Lepota teh podrobnosti daje skulpturam posebno estetsko kvaliteto.

Kljub temu, da gospod Franc Vidrih ni šolan umetnik, je zagotovo mojster, ki svet okrog sebe opazuje s pogledom ustvarjalca in zna njegove oblike materializirati z veščo roko, predvsem pa ga odlikuje občutek za lepo, ki je vtkan v vsako njegovo kovinsko skulpturo.

Razstava bo na ogled do 8. januarja 2024 v času odprtosti Mestne knjižnice Grosuplje.