COBISS iskanje
COBISS iskanje

Likovna razstava Možgane na pašo

V ivanški knjižnici so oktobra in novembra na ogled slike Petre Medvešek in Sabine Omahen, ki obiskujeta Slikarsko šolo meditativnega slikanja pod mentorstvom slikarke Katarine Vidmar. Razstavo z naslovom Možgane na pašo bomo odprli v torek, 11. oktobra 2022, ob 18. uri na terasi knjižnice v Ivančni Gorici. Dogodek bodo oblikovali: likovnici Petra Medvešek in Sabina Omahen, njuna mentorica Katarina Vidmar ter Pop zbor.

PETRA MEDVEŠEK se je vedno rada sproščala s knjigo v roki in prav zato je za lokacijo svoje prve samostojne slikarske razstave izbrala knjižnico. Tokratna, ki jo gosti Knjižnica Ivančna Gorica, ji pomeni še več, kajti čeprav je rojena Trboveljčanka, je svoja najstniška leta preživela na Dolenjskem, kjer je končala Srednjo družboslovno šolo v Ivančni Gorici, kasneje pa je s svojo družino prvo bivališče osnovala prav tu. Sedaj živi na Polici pri Grosupljem, postala je vzgojiteljica in zadnja leta tudi slikarka. Tako branje kot slikanje ji pomenita razvedrilo in sprostitev, trenutki ob črkah ter podobah pa priložnost, ko stopi iz vsakdana v svoj domišljijski svet, kjer lahko spusti “možgane na pašo”.

SABINA OMAHEN  je avtohtona Ivančanka in tudi takrat, ko je živela drugje, se je tukaj vedno počutila prijetno in domače. Že od nekdaj je imela v glavi svoj mali domišljijski svet, ki je bil slikovit in živo pisan, zato sta jo zelo zanimali estetika in umetniško izražanje. Sprva je s čopičem lepšala obraze, kasneje se je našla v slikarstvu. Zaposlena je kot diplomirana medicinska sestra, in ko v rokah ne drži slikarskega pribora, se posveča svoji družini. Preobrat in začetek njene slikarske poti se je zgodil, ko se je prvič zagledala v sliko akademske slikarke Katarine Vidmar. Takrat je spoznala, da lahko slika spodbudi zelo močna čustva. Slikanje ji je pomagalo pri osebni rasti, s svojimi deli pa želi doseči, da tudi gledalec vzpostavi stik s seboj v iskanju svoje prave biti.