COBISS iskanje
COBISS iskanje

V Ivančni Gorici razstavlja Lili Garbajs Struna

441503647 971308951451886 1891129959952113377 N

Vsaka ženska je edinstvena in lepa, s svojimi slikami, ki so na ogled v ivanški knjižnici, sporoča slikarka Lili Garbajs Struna iz Velikega Globokega pri Zagradcu. Razstava z naslovom Hvalnica ženskam sestoji iz dveh ciklov: Colorita in Nepopolno popolne, na ogled je do 5. julija 2024. Klepet o slikanju so na včerajšnji otvoritvi glasbeno popestrili violinistki Glasbene šole Grosuplje, dislocirane enote Zagradec, Ema Ferlin in Nika Perko, obe učenki 3. razreda pri profesorici Poloni Udovič, na klavirju ju je spremljal profesor Robert Kohek.

Lili Garbajs Struna je med drugim povedala, da že vse življenje rada ustvarja, risala je že kot otrok, pozneje se je preizkušala tudi s pletenjem kvačkanjem in šivanjem, na slikarsko pot se je kot samouk podala leta 2005. Tako je oblikovala lasten slog, ki se je z leti nekoliko spreminjal. Sprva so bile njene slike realistične, rada je slikala rože, danes pa ji je zelo blizu abstrakten svet.

Uspešno in z zelo dobrimi odzivi sodeluje na mnogih slikarskih predstavitvah in srečanjih ter umetniških sejmih doma in v tujini. Bila je tudi pobudnica nedeljskega Art sejma v Ljubljani in dolgoletna aktivna udeleženka Art marketa Ljubljana. Vsako leto prireja samostojne razstave po prostorih knjižnic, domov kulture in v centrih za starejše ter tako približa svoje delo večjemu krogu ljudi.

Ustvarja predvsem v mešani tehniki olje-akril ali samo s slikarskimi akrilnimi barvami, ki omogočajo hitro, ekspresivno, intuitivno slikanje trenutnih občutkov in razpoloženj. Zato so njene slike pogosto nekaj med realnim svetom in domišljijo, trenutnim impulzom oz. kot bi jih označili v likovnem jeziku – abstraktnim. Nikoli pa niso težke in duhamorne, vedno izražajo optimizem, sončno stran življenja in energijo.

Tehnika slikanja je običajno impasto, kar pomeni nizanje slojev barve, s katerim doseže globino in relief ter tako večjo moč slike. Za svoje umetniško delovanje je prejela tudi certifikate kakovosti.

HVALNICA ŽENSKAM

Razstava Hvalnica ženskam sestoji iz dveh sklopov. V pritličju knjižnice so na ogled slike iz cikla COLORITA z jasnimi barvami in linijami, so hvalnica ženskam, njihovi igrivosti, temperamentu in lepim trenutkom.

Na stopnišču in v nadstropju so razstavljene slike iz cikla NEPOPOLNO POPOLNE, v katerih se prepletata rdeča in zlata barva v kombinaciji z belo, s črno in srebrno. Vsaka od teh barv predstavlja svoje: rdeča je življenje, moč, ljubezen; črna je zaključek, konec, ki pa hkrati pomeni nov začetek; bela je ponovno rojstvo, čistost, iskrenost; zlata in srebrna pa predstavljata žlahtnost in bogastvo našega življenja. Lik ženske je avtorica uporabila kot izvor zgoraj navedenega, in to z vso svojo čutnostjo, lepoto in ranljivostjo.

Toplo vabljeni k ogledu slik, ki vsakomur omogočajo svoj pogled in občutja. Najdite v njih svoja.

Več informacij o slikah in svojem delu vam Lili Garbajs Struna lahko posreduje osebno. Kontaktirate jo lahko na email: lili.garbajs@gmail.com.