COBISS iskanje
COBISS iskanje

Zakonca Štremfelj navdušila z alpinističnimi in življenjskimi izkušnjami

438204613 724093189799494 7803980128311651405 N

Prijetno in sproščeno vzdušje z bogato bero alpinističnih zgodb sta v kulturni dom Stična v sredo, 17. aprila 2024, prinesla zakonca Andrej in Marija Štremfelj. Oktobra 1990 sta kot prvi zakonski par osvojila vrh sveta – Mount Everest in se s tem dosežkom za vedno vpisala v Guinessovo knjigo rekordov. A Štremfljeva še zdaleč nista samo alpinista, sta tudi gorska vodnika z mednarodnima licencama, starša treh otrok, babica in dedek štirim vnukom (kmalu jih bo pet), upokojena srednješolska profesorja, v zadnjih letih tudi pisatelja. Predstavila sta dve knjigi: prva je bila Objem na vrhu sveta, gre za njun prvenec, ki sta ga med korono napisala oba, vsak približno polovico, in govori o vzponu na Everest, drugo knjigo, ki nosi naslov Kristali sreče, je napisal Andrej sam in je njegova avtobiografija, ki bralca popelje od njegovega otroštva do leta 1983.

Življenje zakoncev Štremfelj nikoli ni bilo dolgočasno, in ker premoreta veliko izkušenj, je bilo druženje z njima poučno in zabavno. Publika, ki je sodelovala s številni vprašanji, je izvedela povsem praktične informacije o odpravah, odkrito sta spregovorila tudi nesrečah v gorah, smislu alpinizma, odnosu med njima … S številnimi fotografijami sta pričarala idilo in izzive, ki jih prinašajo osemtisočaki, kakršen je Mount Everest. Nanj se je Andrej povzpel dvakrat, prvič ga je kot prvi Slovenec skupaj z Nejcem Zaplotnikom osvojil že leta 1979. Sicer je v bogati alpinistični karieri Andrej stal na osmih osemtisočakih (vseh je 14), Marija pa je bila na štirih.

Lansko jesen, od septembra do decembra, sta prehodila 1600 kilometrov Velike himalajske poti, to jesen za dobre tri tedne vabita na treking pod Makalu. Po njunih besedah ne bo preveč zahteven, zato je primeren za široko paleto pohodnikov.

Dogodek je organizirala Knjižnica Ivančna Gorica v sodelovanju s Kulturnim društvom Stična, scenarij sta napisala knjižničarja Roman Rozina in Janja Ambrožič, slednja je prireditev tudi moderirala.