COBISS iskanje
COBISS iskanje

Srečanje s striparjem in ilustratorjem DAVIDOM KRANČANOM ter pisateljem ŽIGA X. GOMBAČEM v knjižnici Dobrepolje

20240304 094439

V mesecu marcu v knjižnici Dobrepolje gostimo potujočo razstavo Pot knjige, ki je nastala pod okriljem Javne agencije za knjigo. Razstava skozi panoje v sliki in besedi prikazuje proces nastanka knjige od njenih prvih zametkov do končne oblike. Obiskala sta nas tudi avtorja razstave stripar David Krančan ter pisatelj Žiga X. Gombač.

Ilustrator David se je družil z učenci 5. razreda OŠ Dobrepolje in jim prikazal različne tehnike risanja. Učenci so z navdušenjem prisluhnili in občudovali Davidove risbe ter z zanimanje postavljali najrazličnejša vprašanja. Nekateri izmed njih pa so se tudi sami poizkusili v risanju. David je predstavil tudi svoje zelo številne avtorske stripe. Med njimi so stripi Grdina in najnovejši Mala Mara ter stripa Pot knjige in Skrivnost izginulih črk, ki sta nastala v okviru potujoče razstave.

 

Plodoviti otroški in mladinski pisatelj Žiga X. Gombač, ki je izdal že več kot 200 avtorskih zgodb pa je pisateljski poklic približal učencem 3. in 4. razreda OŠ Dobrepolje. V zadnjih dvanajstih letih je spisal in objavil več kot 180 pravljic, pesmic in stripov za otroke ter jih objavil tako v revijah, kot knjigah. Sodeloval je in še sodeluje z revijami Zmajček, Galeb, Kekec, Bim Bam, Trobentica, Bučka in National Geographic Junior, v zadnjih šestih letih pa svoja dela izdaja izključno v knjižnih oblikah. Žiga je do ušes zaljubljen v pravljice, one pa vanj. Z njimi polepša vsakdan, prežene bavbave in uspava še tako glasne. Spisal jih je skoraj 200, navihane in samosvoje tudi za Lahkonočnice. Srečanja in neposreden stik mladih z ustvarjalci nekaterim prebudi radovednost in jih spodbudi, da odprejo knjigo.

Preko pripovedovanja zgodb so otroci spoznali, kako je lahko navdih za pisanje vse kar nas obdaja, če le uporabimo svojo domišljijo. Oba avtorja sta učence izjemno navdušila. Vsi učenci pa so v dar dobili tudi strip Skrivnost izginulih črk, ki je tudi delo obeh avtorjev in ga poklanja učencem Javna agencija za knjigo.