COBISS iskanje
COBISS iskanje

Odprli knjižnico v Zagradcu

20231026 184637b

V prostorih šolske knjižnice OŠ Zagradec po novem deluje tudi splošna knjižnica, ki spada pod okrilje Knjižnice Ivančna Gorica. Gre za pridobitev, ki je še posebej pomembna za krajane Zagradca, Ambrusa in Krke, saj je splošna knjižnica postala dela njihovega domačega okolja. Odprta bo dvakrat tedensko, ob torkih in četrtkih med 15. in 17. uro, v njej bodo potekale tudi različne dejavnosti. Učenci OŠ Zagradec si bodo gradivo lahko izposojali tudi dopoldne, v času odprtosti šolske knjižnice.

»Naša zbirka v Zagradcu trenutno obsega 4.200 enot knjižničnega gradiva, tako strokovnega kot leposlovnega. Od tega je 2.400 enot za odrasle in 1800 enot za mladino in otroke. Seveda bomo zbirko sproti dopolnjevali z novim in aktualnim gradivom,« je med drugim povedala direktorica Mestne knjižnice Grosuplje Urška Emeršič in poudarila, da je knjižnica v Zagradcu sad prizadevnega sodelovanja med lokalno skupnostjo, knjižnico in šolo, ki je zanjo ponudila prostor.

Ravnateljica OŠ Zagradec Barbara Maver je dejala, da je njihova šola odprt prostor za različne dejavnosti, ne le splošna knjižnica, pri njih gostuje tudi glasbena šola, v telovadnici športniki, pri njih potekajo kulturne prireditve. »Da je šola postala središče povezovanja, druženja, izobraževanja in kulturno-športnega razvoja kraja, gre zahvala vsem deležnikom, lokalni skupnosti, vsem njenim prebivalcem, učencem in zaposlenim v šoli ter občini. Vse to smo dosegli s sodelovanjem, povezovanjem, razumevanjem.«

»Pomembno je, da imajo vsi občani enake možnosti, vsaj približno,« je v svojem nagovoru poudaril podžupan Občine Ivančna Gorica Tomaž Smole in dodal, da je branje dejavnost, ki gotovo pripomore k razvoju občine. Po njegovi oceni je pomembna naloga knjižničarjev, da navdušijo mlade bralce, da bodo le-ti začeli razmišljati in porajati nove misli. »Tako kot je knjižnica obogatila ta prostor, tako bodo nekoč ljudje s tega prostora obogatili občino, Slovenijo, morda tudi svet,« je še dodal.

V kulturnem programu so nastopili učenci gledališke skupine OŠ Zagradec z mentorico Veroniko Bakač, ki je tudi moderirala prireditev, mladi glasbeniki Glasbene šole Grosuplje in kamišibajkarka Knjižnice Ivančna Gorica Maruša Pušnik.

Prispevek TV Vaš kanal

Iz sveta kulture (Vaš kanal) – Odprtje knjižnice v Zagradcu