COBISS iskanje
COBISS iskanje

ZNOTRAJ – razstava fotografij Petra Zakrajška v Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje

1 940x949

V četrtek, 21. septembra 2023, smo v Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje odprli fotografsko razstavo z naslovom Znotraj. Na ogled je devet črnobelih fotografij velikega formata. Pogled fotografa je usmerjen znotraj – znotraj motiva in znotraj samega sebe, kako ta motiv doživi in ga prefiltrira skozi oko fotoaparata. Znotraj pogledamo tudi gledalci, ki skozi kontemplacijo motiva ponotranjimo estetiko, predvsem pa energijo fotografij.

Motiv je na prvi pogled banalen: zelenjava, ki jo vsak dan sekljamo, mečemo v juho in jemo. Bližnji pogled pa nam razkrije čudovite umetniške objekte, ki nas nagovarjajo s svojo obliko in teksturo. Če se slikam zelo približamo, nas presenetijo mikro svetovi različnih linij, reliefov, neverjetno pestrih oblik. Površina ali prerez zelenjave postaneta slikarsko platno, kjer ustvarja moč rasti. V makro pogledu nas nagovarja čudovita organskost oblik, ki jih v hitrem vsakdanu ne zaznamo in nas šele umetniški fokus fotografije opozori na lepoto, ki je vseprisotna.

Svetloba je uporabljena z vrhunsko preciznostjo in občutljivostjo. Izostri konture, poglobi kontraste, izpostavi oblike, ustvari čudovite sence, ki skorajda zaživijo kot samostojni objekti. Svetloba pa ne osvetli samo čudovite igre narave, pač pa tudi sevanje energije.

Zelenjava kot umetniški objekt nosi s sabo tudi svojo simboliko. Vsaka vrsta zelenjave namreč po magiji podobnosti dobro dene posameznemu organu. Gledalec se lahko poigra z igro ugibanj, katera vrsta zelenjave »pripada« kateremu delu človeškega telesa. Vemo, da so v tradicionalni medicini zdravili tudi z uživanjem plodov narave in verjeli, da podobnost oblike zdravi tudi na fizični ravni. Že Hipokrat je učil, da naj bo hrana naše zdravilo. Sodobne raziskave potrjujejo, kar so naši stari čutili z intuicijo. Rastline so živa bitja, ki v sebi nosijo tudi specifičen energetski naboj. Bolj senzibilni ljudje te energije začutijo in ponotranjijo. Tudi lepota naravnih oblik nosi v sebi naboj pozitivne energije. Kot mikronutrienti v zelenjavi zdravijo telo, tako lahko energija lepote zdravi na ravni duha in energij. Samo ustaviti se je treba in začutiti.

Fotografije Petra Zakrajška so plod vrhunskega znanja in obvladovanja medija kot tudi senzibilnega občutenja narave in njenih sadov. Fotografije so posnete »direktno«, niso popravljene s Photoshopom ali retuširane. Nudijo vrhunski vizualni užitek, kličejo pa tudi k poglobljenemu motrenju in kontemplaciji, kaj se dogaja znotraj. Zelenjava ne bo nikoli več ista!

Vabimo vas na ogled razstave do 21. oktobra 2023.

20230921 180824 300x225        20230921 180841 300x225      20230921 181635 225x300 20230921 181646 300x225