COBISS iskanje
COBISS iskanje

Ptice Kolumbije – samostojna razstava Lidije Plestenjak

Facebook Objava

O razstavi Ptice Kolumbije
V Kolumbiji najdemo izjemno raznolikost podnebij, v katerih uspeva na tisoče različnih rastlinskih in živalskih vrst, ki že vrsto let privabljajo turiste in strokovnjake s celega sveta. Še posebej priljubljene so ptice, saj jih na območju Kolumbije živi preko 1800 vrst, kar predstavlja skoraj 20% vseh vrst ptic na planetu. Iz tega razloga se ta južnoameriška država ponaša z največjo biodiverziteto ptic na svetu.
Skoraj neskončne barvne kombinacije in vzorci peres, raznoliki proporci, velikosti in oblike teles so navdušile tudi ilustratorko Lidijo Plestenjak, zaradi česar je med bivanjem v Kolumbiji začela te očarljive ptice tudi slikati. Izbrala je tehniko akvarela, ker jo je že kar nekaj let privlačila zahtevnost naturalističnega slikanja.
“Včasih so me ptice navdušile v živo na vrtu ali sprehodu, največkrat pa sem jih našla v obsežni knjigi s fotografijami in opisi ptic ki živijo na območju Kolumbije. Dodatno slikovno in video gradivo sem poiskala na spletu, kjer sem sem se trudila o posamezni ptici pridobiti čim več informacij zato, da bi jo lahko ustrezno naslikala. Pri tem me je poleg samega videza pogosto pritegnila tudi izvirna prezenca ptice v prostoru (to kako se nosi in giba, kakšen ima pogled, je “resna” ujeda ali “igriva” pevka, ipd.) ter si prizadevala, da bi ta njen karakter uspešno upodobila tudi v sliki. Začela sem slikati na male formate, na katerih sem eksperimentirala z risbo, barvami in podslikavami ter si tako oblikovala način dela. Po tem sem se opogumila in začela posegati po vedno večjih dimenzijah papirja, ter slikati tudi velike rajske ptice” je povedala avtorica o nastanku te serije.

Biografija
Lidija Plestenjak (rojena 29.9.1993 v Ljubljani) je leta 2017 diplomirala na oddelku vizualnih komunikacij na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, kjer trenutno tudi zaključuje magistrski študij ilustracije. Pri delu jo navdihuje uporaba različnih tehnik in likovnih pristopov, tako da ni prepoznana po enotnem likovnem slogu. Ta dinamičen pristop ohranja njeno delo sveže in ji omogoča pridobivanje širokega spektra izkušenj na področju vizualnih komunikacij.

Leta 2014 je prejela priznanje Akademije za likovno umetnost za serijo grafičnih listov v linorezu, nato pa na Japonskem z diptihom v jedkanici prejela Honorable Mention Award na mednarodnem tekmovanju Utazu Art Award 2016.
S Priznanjem Hinka smrekarja za poljudnoznanstveno ilustracijo je bilo na 14. Slovenskem bienalu ilustracije nagrajeno njeno delo “Crested Owl”, leta 2021 pa je na nemškem trgu začela izhajati tudi pustolovska serija sedmih mladinskih knjig z naslovom “Auf Fliegender Mission” (“Na leteči misiji”), ki jih je ilustrirala.