COBISS iskanje
COBISS iskanje

Razstava Valentine Ljubotina

DSC06533

V dvorani Mestne knjižnice Grosuplje je na ogled razstava Valentine Ljubotina.

Valentina Ljubotina
»…prek Valentininega čopiča ste, kljub realistično izbrani motiviki, saj kot pravi Turner, je tudi običajen motiv vreden zabeležbe, povabljeni v svet nadrealizma pa tudi v metaforično slikarstvo. Mogoče ne boste takoj uganili, s čim slikarka to doseže, a kljub temu, da na platnih ni upodobljenih ljudi, bolj drevesa, cvetje ali stavbe, je čutiti stisko ali mir, zen, kdaj pobeg ali pridno delo. Pa vendar, ko opazuješ in čutiš pozorneje, je tu ta prisotnost skozi dolge, kdaj podaljšane sence, zašiljena debla s podobnim učinkom, urejene kompozicije, ki jih krši le kak detajl, kontrastne barve. Mogoče ni pobegnil človek, ampak kako mitološko bitje. Mogoče tu živi in ono gleda nas. V vsakem primeru gre za občutje prisotnosti, božanske ali kake manj ugodne? Morda, ker je Valentina doma v matematiki, zavedno ali nezavedno naravo in stavbe opazuje kot skozi premišljeno urejen svet aritmetičnih likov, ki v slikah nastopajo kot barvne ploskve, ne da bi to opazovalca zmotilo pri gledanju celote, ploskve pa hkrati urejajo in v brezkrajno in brezkončno raztezajo svoje osi in živijo v roži, mestu, drevesu ali kjerkoli v brezkončnost, kot je brezkončna narava sama. Kot svet v svetu. Večdimenzionalno…«
Ksenija Medved

Valentina Ljubotina se je rodila 11. julija 1965 v Postojni. Otroštvo je vse do odhoda na študij matematike v Ljubljani preživela v Vipavi, kjer so bili svinčniki, čopiči in barve vso mladost njeni zvesti sopotniki. Po izobrazbi je univerzitetna diplomirana matematičarka. Tako ni čudno, da jo kot slikarko najbolj navdušujejo Mirojev nadrealizem, črta Jožeta Ciuhe in Turnerjeva atmosfera. Motive najraje poišče v vsakdanji realnosti in jih nadgradi z osebnim videnjem sveta.
Po letih posvečenih poslovni karieri se je k skicirki in čopičem vrnila leta 2009, ko se je udeležila več likovnih tečajev tako v organizaciji JSKD kakor posameznih slovenskih slikark in slikarjev. Za krajši čas se je pridružila Me Vi Artu pod vodstvom slikarke Metke Gosar, kasneje pa Likovni skupini Paleta iz Grosupljega, kjer je živela. Leta 2021 se je preselila v Šentvid pri Stični in se pridružila Kulturnemu društvu likovnikov Ferda Vesela.
V letih 2013 in 2014 se je udeležila slikarskega seminarja pod vodstvom akademske slikarke Mady Braun na Gardskem jezeru. Redno sodeluje pri skupinskih razstavah matičnih društev in razpisih JSKD.