COBISS iskanje
COBISS iskanje

Neukročeno srce – rastava Sabine Goršič

Slika 3 940x688

V 1. in 3. nadstropju Mestne knjižnice Grosuplje je do 15. marca 2023 na ogled razstava Neukročeno srce umetnice Sabine Goršič.

Sabina Goršič je rojena v podeželskem okolju in ljubezen do narave ji je bila dobesedno položena v zibel. Že kot majhna deklica je rada pomagala pri vseh opravilih, uživala je na svežem zraku, občudovala barve dreves in se čudila vsem bitjem, ki jih je lahko srečala okrog domačije ali v gozdu.
Njeno srce je že zgodaj pričelo biti za najljubše sopotnike – konje. Z veseljem je vedno skrbela za njih, kar je prispevalo, da je postala delovna in disciplinirana; to ji je zelo pomagalo tudi naprej, ko je kot najstnica tekmovala na kasaških dirkah.
Sčasoma je odkrila tudi drugo strast, risanje, kar ji je ob slabem vremenu, ko ni bilo možno ven, lepo napolnilo dušo. Bila je samouk, a vedno je imela navdih, saj ga je črpala iz trenutkov, ki jih je preživela v naravi.
Opazovanje obnašanja in življenja ljudi ter živali, kjer je bivala in kamor se rada vrača, jo je zaznamovalo. Vedno jo gane srčnost, ki jo pokaže v tem okolju vsako bitje, naj bo še tako majhno; istočasno jo preseneti neukročenost narave, ki se ji poklonijo tako živali, kot ljudje, celo objekti…
Sabina v svojih delih vedno rada prikaže prav neukročenost in čistost vsakega srca, ki je globoko povezano z naravo. Tudi sama ga ima, zato ji čopič včasih drsi po risalnih površinah tako, da ga sploh ne more ustaviti.
Sabina je vesela in hvaležna, da vsak dan kaj novega spozna, tako v naravi, kot ob slikanju. In hvaležna je, da je našla krog srčnih oseb, ki jo pri tem podpira in spodbuja.
Rechelle Narat