COBISS iskanje
COBISS iskanje

Z Urško Petek po Namibiji

20230112 170619

Včeraj, 12. januarja 2023, je bil prireditveni prostor ivanške knjižnice dobesedno premajhen, da bi sprejel vse tiste, ki so prišli poslušat potopis Ivančanke Urške Petek o Namibiji. Ob fotografijah in posnetkih, ki sta jih Urška in njena hči Tinkara posneli na potovanju po jugozahodu Afrike, smo prav vsi na poseben način spoznali Namibijo.

Izvedeli smo, da je to potovanje Urška dobila kot rojstnodnevno darilo, saj je ob neki priložnosti omenila, da si želi v Tanzanijo, kjer bo doživela savano in savanske živali, nacionalne parke… Na koncu se je odločila, da raje odpotuje v Namibijo, kjer bo lahko videla večino stvari, ki jih ima Tanzanija, poleg tega pa še puščavo Namib. V skupini 26 popotnikov, ki je potovala z izkušenim Zvonetom Šerugo, sta Urška in Tinkara preživeli 18 dni, od tega 15 dni v Namibiji. Njuno potovanje je trajalo od 19. avgusta do 5. septembra 2022, to je čas, ko je tam pravzaprav zima, a čeprav govorimo o Afriki, so spoznali mraz, sploh ponoči, zato je smučarsko spodnje perilo prišlo še kako prav. V Afriki sta dočakali tudi začetek letošnjega šolskega leta, kar je za učiteljico, Urška namreč poučuje geografijo in slovenski jezik na Osnovni šoli Stična, in učenko, Tinkara je devetošolka, vsako leto pomemben dan.

Na potopisnem večeru smo iz prve roke izvedeli in tudi videli, kako slikovita država je Namibija, Urška in Tinkara sta tam premagali 4.200 kilometrov. »Skupina, v kateri sva potovali, je bila zelo raznolika, najmlajši je imel 10 let, najstarejši 66, a smo se zelo povezali in skupaj zmogli vse izzive. Vozili smo se z džipi s pogonom 4×4, pogosto smo morali vklopiti še reduktorje. Vsak dan smo naredili od 100 do 500 kilometrov in doživeli Namibijo v vseh razsežnostih,« je med drugim pojasnila Urška in dodala, da so iskali puščavske slone, bušmanove slikarije, splezali so na najvišjo sipino v Mrtvi dolini, občudovali savano in puščavo, eno noč so preživeli s plemenom Himbe, dva dni so bili v nacionalnem parku Etoša, od blizu so videli različne savanske živali… Spali so v šotorih pod zvezdnatim nebom, sicer so prenočevali v kampih, a to niso takšni kampi, kot jih poznamo pri nas. Tinkara je povedala, da ji je bilo najbolj všeč v puščavi, kjer so splezali na najvišjo sipino (Big Daddy), navdušile so jo tudi večerje ob ognju in pogovori, ki so se zavlekli dolgo v noč.

Po takšnem potovanju človek težko razmišlja, da bo ostanek življenja preživel doma, tudi Urška in Tinkara že kujeta nove popotne načrte. V bližnji prihodnosti načrtujeta obisk Irske, med bolj oddaljenimi destinacijami, ki si jih še želita doživeti, pa so tudi: Jordanija, Oman, Kostarika, Panama in še vedno – Tanzanija.

Slikovito predavanje v Knjižnici Ivančna Gorica, ki je za obisk Namibije verjetno navdušilo slehernega v publiki, se je končalo ob mizah, polnih dobrot, ki jih je pripravila Urška in njena družina.