COBISS iskanje
COBISS iskanje

Deteljica – razstava otroških ilustracij

Slika

 

V prostorih Mestne knjižnice Grosuplje (1. in 2. nadstropje) je do 5. Decembra 2022 na ogled razstava otroških ilustracij Deteljica.

Projekt Deteljica zajema štiri ustvarjalce, ki so dejavni na področju nastajanja otroške literature. Njihove vloge se dopolnjujejo in tvorijo kreativno in pretočno celoto.

Karmen Vidmar je pisateljica in dejavna članica KD Nit – Posočje, Benečija, Rezija. Kulturno društvo zajema člane in članice iz Slovenije in zamejstva. Od nekdaj je dejavna v pisanju pravljic, sicer pa izpod njenega pisala nastaja tankočutna poezija. S soavtorjem Goranom Gorjupom je soodgovorna za nastanek pravljice z naslovom Kaj delajo policisti, ki je prejela vidnejšo nagrado.

Goran Gorjup je pisatelj in aktiven član KD Nit – Posočje, Benečija, Rezija. Ustvarjalcu je še posebej blizu proza in v svoja dela vpleta humorne prigode in zagate, v katerih se znajdejo glavni junaki.

Karin Berce je ilustratorka in likovna ustvarjalka, ki je ilustrirala že veliko knjig za najmlajše v okviru sodelovanja z založbama Alba in Didakta. Kreativnost prežema veliko področij njenega življenja.

Simona Žagar ustvarja od malih nog, odkar se je seznanila s svinčnikom in papirjem. Otroško raziskovanje je tekom let zorelo in se preoblikovalo v sodelovanje z različnimi avtorji pri založbi Smar-Team in z zgoraj omenjenima pisateljema.

Otroška književnost spada med najobčutljivejša področja človekovega delovanja, saj ima za poslanstvo vzgojni namen, vizualna podoba besedila pravljice pa pusti še posebej pomemben pečat – otrok dela z njeno pomočjo pomembne korake na poti spoznavanja okolja, ki ga obdaja, zato je pomembno, da jo odlikuje čarobna mešanica srčnosti in modrosti.

“Če želite, da bo vaš otrok inteligenten, mu berite pravljice. Če želite, da bo še pametnejši, mu berite še več pravljic.” (Albert Einstein)