COBISS iskanje
COBISS iskanje

Slepa pesnica in glasbenica Mirjana Šernek: Svetloba življenja je močnejša od teme

Dotik1

Na terasi ivanške knjižnice smo v sredo, 21. septembra, gostili pesnico in pevko Mirjano Šernek, ki je publiko prevzela s svojim optimizmom in prisrčnostjo. Moderatorske niti je vlekel fotograf in pisatelj Franci Zorko, ki je prispeval slikovni material za njeno drugo pesniško zbirko Dotik ter jo tudi tehnično uredil.

Mirjana Šernek je rojena v Srbiji, a v Sloveniji živi že od najstniških let. Ko je pri 11. izgubila vid, ji je bilo sprva zelo težko, ob podpori staršev pa je s svojim pogumom in vztrajnostjo uspešno premagala ovire, ki jih je prinesla slepota. V času kovida je izdala drugo pesniško zbirko z naslovom Dotik, pet let prej je že izšla njena prva pesniška zbirka Zate. Zbirka Dotik je razdeljena na štiri cikluse: Ti in jaz, Večerne pesmi, V domu spomina in Dnevne pesmi. Pesmi iz cikla V domu spomina so v njenem maternem jeziku.

»Zadnja pesniška zbirka je nastala v času kovida, ko so bili dotiki strogo prepovedani. Tako sem v svoje ustvarjanje vtkala dotik kot čutilo, ki je polno simbolike, je izraz čustev – od sreče, hrepenenja, bolečine do poraza. Slednji je zame pravzaprav izziv,« je pojasnila. Dejala je, da je grenkobo dna začutila že v najstniških letih, a se je z majhnimi koraki pobrala, pridobila upanje in samozavest ter korakala naprej. Poudarila je, da je eden najpomembnejših dotikov sreče v njenem življenju materinstvo, saj ima s soprogom Milanom dva otroka, ki sta zdaj že odrasla, je tudi že babica.

Ko jo je moderator izzval z vprašanjem, katero je njeno najljubše domače opravilo, je sprva dejala, da poslušanje glasbe na kavču, potem pa priznala, da zelo rada pospravlja, saj jo to delo sprošča, poleg tega pa urejeno stanovanje slepemu človeku olajša življenje, saj lažje najde, kar išče.

Zbrani so med drugim izvedeli, da Šernekova že pridno piše pesmi za tretjo pesniško zbirko in da skupaj z moderatorjem Francijem in možem Milanom, ki je mojster za ozvočenje, veliko potujejo po Sloveniji. Na srečanjih podirajo tabuje o slepoti, predstavljajo poezijo in širijo optimizem ter pozitivne vibracije z glasbo. Mirjana Šernek ima namreč številne talente, med drugim je odlična pevka in za svojo publiko rada pripravi mini koncert znanih napevov. Tako je bilo tudi v Ivančni Gorici.