COBISS iskanje
COBISS iskanje

Dejavnosti v knjižnici v Ivančni Gorici

FB IMG 1657701771738

Če želite biti obveščeni o dogodkih v knjižnici v Ivančni Gorici, podpišite izjavo, ki jo dobite pri izposojevalnem pultu, ali natisnite obrazec in ga prinesite v knjižnico.
Prijave zbiramo do zasedbe mest.

O akcijah, festivalih ipd. obveščamo tudi na FB Knjižnica Ivančna Gorica. Sledite nam.

Pridružujemo si pravico do spremembe datumov v primeru spremenjenih epidemioloških razmer ipd.

Opisi dejavnosti:

Received 567776168074410URE PRAVLJIC OB KAMIŠIBAJU za družine (vabljeni so predvsem starši z otroki od 2. do 5. leta) potekajo od oktobra dalje, vsak prvi ponedeljek v mesecu, ob 17. in 17.30 uri. Srečanje traja pol ure. Kamišibaj (japonsko, kami: papir, šibaj: gledališče) je edinstvena oblika pripovedovanja zgodb ob slikah. Slike (ilustracije) so vložene v lesen oder, imenovan butaj. Pripovedovalec (kamišibajkar) ob pripovedovanju menja slike, ki prikazujejo dogajanje v zgodbi. Kamišibaj uvrščamo med predstave manjšega tipa oz. komornega gledališča. Slike vabijo k bližini in vključenosti gledalcev v vzdušje zgodbe. Ob lastnih ilustracijah pravljice pripoveduje Maruša Pušnik.

 

 

Ksenija Medved Basko In Violeta NaslURE PRAVLJIC potekajo vsak tretji četrtek v mesecu ob 17. uri. V letošnji sezoni bodo ure pravljic izvajale knjižničarke s knjigo v rokah, zato da obudimo glasno branje, pripovedovanje ob ilustracijah in pogovor o knjigi. Vsaka pravljica bo obogatena s scenarijem, čarobnostjo, petjem ali lutko, pobarvankami, besednimi igrami, ugankami ipd. Dejavnost bomo izvajali za otroke v starosti od 5. do 9. leta starosti. Otroci so v prireditvenem prostoru sami in sedijo v krogu. Starši jih počakate pred vrati oz. v čitalnici, dokler se ne opogumijo k samostojnosti. Ure pravljic vodi Petra Volkar. Obveščali vas bomo tudi o drugih prireditvah za otroke. V primeru večjega zanimanja bomo odprli še en termin.

 

Task 0000001081 43541c23ŠAH V KNJIŽNICI bo potekal od 23. septembra dalje, vsak petek od 17. do 19. ure. Vabljeni ste začetniki in nadaljevalci, da se dobimo v prireditvenem prostoru, kjer nas bo sprejel šahist I. kategorije, Damjan Lesjak. Najprej bomo skupaj ponovili osnove, kasneje pa boste dobrodošli k prostočasnemu igranju šaha, mentor pa bo sledil vašim igram in vam pomagal pri iskanju najboljših potez. Pri tem bo zelo prav prišla tudi naša šahovska knjižna zbirka. Vsi udeleženci boste brezplačno vpisani. Pridružite se nam, sami ali v paru. Za prijavo pokličite na 01/78-78-121 (Roman Rozina).

 

 

 

FB IMG 1646407630823 LITERARNI VEČERI potekajo nekajkrat na leto. Srečamo se s pisatelji, prevajalci, ilustratorji, ob tem se pogovarjamo o novi knjigi ali o avtorjevem življenjskem delu. Predstavljamo leposlovne, domoznanske in poučne knjige. Ponavadi hkrati obeležimo kak knjižni praznik, vse skupaj še s kulturnim programom. O gostih in datumih vas obveščamo sproti. V naslednji sezoni nas bo obiskal tudi Tadej Golob.

 

 

 

FB IMG 1648725980094DELO Z MENTORJI BRANJA ALI KAKO NAVDUŠITI ZA BRANJE je naš prispevek k širjenju zavesti o pomenu branja za družbo. Naša knjižnica je namreč del Zavezništva za dvig bralne kulture, zato izvajamo izobraževanja o preizkušenih modelih knjižne in knjižnične vzgoje, še posebej o tem, kako ustanoviti in voditi bralni klub. V občini smo povezani že z okoli 100 mentorji, preko zavezništva pa smo izobrazili 160 novih mentorjev. V kolikor želite, da vas obveščamo o izobraževanjih v naši knjižnici ali webinarjih, se prijavite na naše objave. Vabljeni učitelji, vzgojitelji, knjižničarji, člani literarnih sekcij v društvih in posamezniki/bralni aktivisti.

 

 

1 8LPu02mWgx VbuRoE51SyADELAVNICE ZA OSEBNOSTNO RAST organiziramo v ciklih po tri ali štiri v krajših časovnih obdobjih. Vabimo le uveljavljene strokovnjake, ki so že napisali knjigo in ki s skupino delajo varno, brez “prodajanja megle”, obravnavajo pa naše odnose v smislu, da bomo kot družina ali družba lažje poskrbeli drug za drugega. O datumih vas obveščamo sproti, za obveščanje se prijavite.

 

 

Depositphotos 114253982 Stock Photo Senyor People In Computer ClassDejavnost SENIOR V KNJIŽNICI poteka v soorganizaciji z UTŽO. V ciklu štirih predavanj bomo seniorje usposobili za popolno uporabo knjižnice v živo in preko spleta, seznanili pa jih bomo tudi z dobro literaturo in se o kaki knjigi tudi pogovorili. Prijave bodo možne na sedežu UTŽO-ja od oktobra dalje.

 

 

 

20211120 165155VAŠA POTOPISNA PREDAVANJA lahko predstavite svojim prijateljem ali širši javnosti tudi v knjižnici. Edini pogoj za izvedbo je, da termin odobrimo mi in da za vpis v knjižnico in branje pridobite vsaj tri do pet bralcev, ki so “včasih že brali”, pa si sedaj mogoče ne upajo prestopiti našega praga. Vpisali jih bomo brezplačno, pa še na vašem potopisnem predavanju bodo. V prostor gre 25 – 30 oseb. Pomagamo vam pri pripravi programa, sodelujemo s predstavitvijo knjig na temo predstavljene države ipd. Z vašo idejo in za ogled prireditvenega prostora se obrnite na št. 01/78-78-121. Skupaj določimo tudi termin za izvedbo.

 

 

 

FB IMG 1613924556462VPIS V BRALNI KLUB ZA DIJAKE, ŠTUDENTE IN SREDNJO GENERACIJO bo potekal do konca septembra, v oktobru se srečamo na ustanovnem sestanku. Vabljeni ste dijaki, študenti in srednja generacija, da obudimo nov bralni klub. Če ste o tem že razmišljali, sedaj to storite, povabite še prijatelja in pridite. Imamo se zelo fino. Informacije  na 01/78-78-121.

 

 

 

20211209 140452BEREMO DOMAČE je domoznanska bralna značka za odrasle in otroke oz. družinska bralna značka. Prejeli boste priporočilni seznam knjig domačih avtorjev ali o domačih krajih. Za štiri prebrane knjige, od tega tri leposlovne in eno poučno, prejmete knjižno nagrado na zaključni prireditvi. Odgovoriti morate tudi na kontrolno vprašanje in vrnete izpolnjen obrazec do 31. oktobra. Za več informacij pokličete Romana Rozino na tel št. 01/78-78-121.

 

 

 

 

IMG 20200610 104044 1

PONUDBA ZA VRTCE IN ŠOLE
Poleg že znanih ur knjižne in knjižnične vzgoje, projekta “Že berem sam” za zelene bralce, izobraževanja mentorjev, dela z mladimi v projektu “Rastem s knjigo”, vam letos nudimo še obisk učencev v Drabovi domoznanski sobi v Šentvidu pri Stični z uro o spoznavanju domoznanske dejavnosti, izvedbo bralnega kluba v razredu, kjer v dveh šolskih urah preberemo in obravnavamo besedilo ali obisk z enim od ustvarjalcem knjige v razredu (ne avli). Izvajali bomo tudi usposabljanje bralnih mentorjev. Dejavnosti izvajamo vse knjižničarke in knjižničar. Predlagamo vam, da se nam čimprej oglasite in da skupaj določimo termine do zasedbe mest.