COBISS iskanje
COBISS iskanje

Praznik zelenih bralcev v občini Ivančna Gorica

Received 1070752333478344 940x947

V občini Ivančna Gorica praznujemo in se veselimo skupaj z drugošolci, ki so se v letošnjem letu naučili brati in tako postali zeleni bralci. Kar 230 drugošolcev je obleklo zeleno majico, na katerih je za deklice ilustrirana zelena bralka Tinca, pod katero piše »Že berem sama«, in za dečke zeleni bralec Bine, pod katerim je napis »Že berem sam«.
Župan podpira projekt kot promotor branja, občina Ivančna Gorica, ki je »Branju prijazna občina«, pa financira nakup zelenih majic kot nagrado in spodbudo za učence, da so postali bralci. Namen projekta, ki poteka že šesto leto zapored, je ozavestiti vlogo in pomen branja za otroke ter širiti bralno kulturo v naši občini.
Drugošolci se zelo zavzeto učijo brati skozi vse leto in postopoma osvajajo tehniko branja. Pomagajo jim učiteljice, ki jih spodbujajo z raznovrstnimi bralnimi metodami; doma jih motivirajo starši; v knjižnici jim knjižničarji z bralno, knjižno in knjižnično vzgojo prikažejo pomen branja, predstavijo raznovrstne knjige, pokažejo kotičke za mlade bralce, spoznajo izposojo knjig in jih povabijo na različne knjižnične dejavnosti. Učence tudi povabijo k vpisu v knjižnico. Letos se je na novo vpisalo kar 62 drugošolcev. Bližajo se počitnice, zato si bodo lahko izposojali knjige in uživali v branju knjig.
Slavnostni sprejem med bralce z županom je bil letos na PŠ Višnja Gora. Zeleni bralci so si ogledali gledališko predstavo Pika potuje po svetu z zavoda Enostavno prijatelji, kjer so neizmerno uživali, peli, plesali, s Piko tudi raziskovali in na koncu le našli njenega očeta Evrazija Nogavičko. Letošnjega sprejema med bralce se je udeležil podžupan občine Ivančna Gorica, g. Tomaž Smole, ki je z zelenimi bralci delil spomin na svoja mlada leta, ko je sam stopal po prvih bralnih stopinjah, mladim bralcem pa čestital za zelo pomemben korak v njihovem življenju.
Vseh 230 drugošolcev sta obiskali knjižničarki Anita (zelena bralka Tinca) in Petra iz knjižnice Ivančna Gorica. Zelena bralka Tinca je učencem povedala, da se je tudi sama z učenjem branja zelo trudila, čisto vsak dan. Je še malo zelena, kakor jabolko, ki mora še zoreti. Navdušeno pove, da mora še veliko brati, da bo postala dobra bralka. Več kot bo brala, bolj bo zorela, manj se ji bo zatikalo, bolj bo razumela, kaj bere. Želi si postati zlata bralka. Knjižničarki sta drugošolcem čestitali in podelili zelene majice. Da pa zeleni bralci tega prazničnega dne ne bodo nikoli pozabili, so se tudi fotografirali.
Občina, učitelji in knjižničarji se zavedamo pomena bralne kulture, bralne vzgoje in bralne pismenosti v naši občini. Ker je branje ena od ključnih zmožnosti, ki jih potrebuje človek za učinkovito funkcioniranje v vsakodnevnem življenju, je zelo pomembno, da ga učenci usvojijo. Branje omogoča dostop do znanja, do samostojnega učenja, do nadaljnjega šolanja ipd. Otroci, ki odraščajo v beročem okolju, so v življenju uspešnejši. Zato smo še toliko bolj veseli, da občina projekt podpira, ker s skupnim sodelovanjem zmoremo več in tako prispevamo k izboljšanju bralne pismenosti in pospeševanju bralne kulture v naši občini.
Zahvaljujemo se občini Ivančna Gorica, županu in podžupanu se iskreno zahvaljujemo za vso podporo in se veselimo nadaljnjega sodelovanja. Hvala učiteljem, knjižničarjem, vodstvu šol in staršem za uspešno skupno sodelovanje, da bomo lahko še dolgo spodbujali mlade bralce na njihovi bralni poti.

Zapisala Petra Volkar
Knjižnica Ivančna Gorica