COBISS iskanje
COBISS iskanje

Zaključek domoznanske bralne značke 2021

Druzina Jereb 1

V ivanški knjižnici smo do konca pripeljali projekt Beremo domače, ki je bil letos v znamenje jubilejnega Jurčičevega leta. Tudi to sezono smo ga pripravili tako za otroke in mladino ter odrasle. Še posebej spodbujamo družinsko branje: knjige s seznama prebere vsaj eden od odraslih in eden od otrok. Tako je letos bralno značko zaključilo 41 bralcev, in sicer 28 odraslih in 13 otrok, pri čemer je pri družinskem Beremo domače sodelovalo 19 bralcev, kar nas gotovo lahko veseli.

Ob zapisanem je prav, da predstavimo tudi izstopajoče dosežke bralcev. Prva sta bralno značko opravila ga. Tanja Hartman in njen sin Taj Hartman, ki je prejel posebno priznanje za zavzeto sodelovanje zadnji dve leti. Taj je tako poseben zgled mladim bralcem tudi pri branju domoznanskih knjig. Posebno priznanje je prejel tudi g. Miha Plevnik, ki je lani prebral petkrat več knjig, kot jih je bilo predpisanih, letos pa trikrat več. Vsem pa čestitamo za opravljeno Beremo domače, saj so ti bralci pravi ambasadorji branja domačih knjig in širitelji zavesti o tem, kakšne kulturne zaklade hrani naša občina.

Bralci so prejeli priznanja in knjižne nagrade: novo domoznansko knjigo Naš Jurčič izpod peresa Mihaela Glavana, ilustracije pa je prispeval Damijan Stepančič. Podarili smo tudi Sivčevo knjigo o Jurčiču Prvi pomladni cvet in delo Sabine Koželj Horvat Deseta dežela: za slednji se zahvaljujemo Javnemu zavodu Prijetno domače.

Ker zaradi razmer s koronavirusom nismo mogli pripraviti uradnega zaključka za toliko ljudi v živo, so bralci posamezno prevzeli knjižne nagrade in priznanja v knjižnici.

Ob zaključku bralne značke podeljujemo priznanje domoznanski ambasador Knjižnice Ivančne gorice za posebne dosežke na domoznanskem področju, tudi za domoznansko sodelovanje s knjižnico. Lani sta to priznanje prejela Tone Drab in Tatjana Kordiš, letos pa je prejemnik dr. Mihael Glavan.

Novo sezono Beremo domače bomo začeli s februarjem 2022, do takrat pa vam želimo veliko dobrih domačih knjig.

Roman Rozina