COBISS iskanje
COBISS iskanje

Vse oddelke do 5. razreda v občini Ivančna Gorica in enote vrtca je Božiček obdaril s kompleti “Palček Bralček”

20211227 100059

V božičnih dneh 2021 smo v Knjižnici Ivančna Gorica (enota MKG) v okviru projekta “Srečava se v knjižnici” izvedli posebno akcijo. Obdarili smo namreč vse razrede v občini do petega razreda in enote vrtcev z lutkami (+navodilo za uporabo), kazalkami in interaktivno slikanico.

PRODUKT SMO DOLGO PREIZKUŠALI IN RAZVIJALI. Gre za idejo, ki je izpeljana iz ideje bralne značke po vrtcih. V naši knjižnici smo ob obiskih vrtcev pričeli uporabljati besedilo iz lastne didaktične knjižice. Ob zagonu projekta “Srečava se v knjižnici” smo med promocijskim gradivom predvideli tudi izdelavo lutk Palček Bralček. Za izdelavo jih je po predlogi Gabrijela Vrhovca izrisala Joanna Zajac Slapničar.

LUTKA PALČEK BRALČEK je 25 cm visoka igrača z bralno kapico, ki naj zaživi v domišljiji. Namenjen je temu, da posluša naše glasno branje, otroka spremlja doma ali v razredu, na potovanjih itd. V tem letu, ko je lutka prispela s Kitajske in prišla v kar nekaj domov in do mentorjev, smo nenehno dobivali odzive, da je Palček pravi pomočnik pri branju. Naročili smo 500 takih pomočnikov, večina je že na terenu.

ZADNJO, PRAZNIČNO AKCIJO PODARJANJA BRALČKOV IN KNJIG smo naredili v božičnem času, ko je ekipa knjižničarjev z Božičkovo pomočnico (Anito Globokar) slavnostno izročila pakete na šolah v roke ravnateljev, mentorjev in otrok. V decembru je bila namreč ponatisnjena tudi slikanica “Palček Bralček raste s knjigo” in nastali so bralno motivacijski paketi. Za ponatis so se odločili v Založbi Studio Anima, avtorica slikanice, Ksenija Medved, pa je svoj avtorski zakup podarila knjižnici oz. otrokom.

PALČKI BRALČKI NAJ BODO POMOČNIKI VSEM MENTORJEM BRANJA tako, da so prisotni v razredih, da jim berejo na glas, da starejši berejo mlajšim in da se mlajši učijo ob Palčkih brati. Vsakršna bralna uporaba je dovoljena. O tem, kako ga uporabljati, je Božiček kar veliko napisal v pismu. V kodi slikanice je skrita še videopesem, nastaja pa tudi predstava “Palček Bralček raste s knjigo”. Poleg slikanice je na šolah Božiček podarjal tudi Jurčičevo Pripovedko o beli kači, ki jo je ilustrirala bibliotekarka Maruša Pušnik, prav tako je izšla v knjižnici s pomočjo projektnih sredstev.

ZAHVALJUJEMO SE ZA PARTNERSTVO V PROJEKTU OBČINI in vsem mentorjem branja v občini. Nismo kar tako “Branju prijazna občina”. Ko vadimo branje, vadimo nastanek boljše družbe. Zato – berimo.