COBISS iskanje
COBISS iskanje

V knjižnici obudili spomin na neumorno domoznansko delavko Tatjano Kordiš in predstavili njeno zapuščino

Kordis

V knjižnici je potekala spominska slovesnost za domoznanko Tatjano Kordiš, ki nas je zapustila natanko pred petnajstimi meseci, sredi korone. Slovesnost smo povezali tudi s praznovanjem Svetovnega dne nesnovne dediščine. Tatjana Kordiš je bila namreč neumorna zbiralka, raziskovalka in zapisovalka neštetih dejstev o naši občini. Zapise je zapustila knjižnici in domoznanskemu krožku, ki ga je tudi vodila, prav tako v prostorih knjižnice.

Na slovesnosti je zbrane pozdravila vodja knjižnice, Ksenija Medved, spomine na Tatjano so obudili: predsednik upokojenskega društva – Matjaž Marinček, predsednica društva Univerza za tretje življenjsko obdobje – Jožica Lampret, članica domoznanskega krožka – Ljuba Štrubelj in bibliotekar – Roman Rozina, ki je predstavil Tatjanino zapuščino.

Z glasbeno točko sta nastopili: mentorica solo petja iz Glasbene šole Grosuplje – Polona Kopač in njena učenka -Teja Zaletelj. Ob tem smo odprli razstavo o delovanju domoznanskega krožka skozi čas, ki so jo pripravili v upokojenskem društvu, knjižnica pa je prispevala zloženko o liku in delu gospe Tatjane.

Na srečanju smo spregovorili tudi o knjižnični spodbudi, da se zopet povabi domoznanske ljubitelje in profesionalce k snovanju ivanške monografije, drugih monografij po občini, kasneje pa tudi občinske kronske monografije v roku petih do desetih let. Take zapise nujno potrebujemo, zakaj ne bi zbirali gradivo sedaj, ko imamo pričevalce.

Tatjana Kordiš (19. 5. 1944 – 25.8. 2020) je avtorica in urednica številnih učbenikov iz biologije, pisala je za Veselo šolo, različne časopise, oddaje. Na našem področju je zaslužna za to, da je Virski studenec s človeško ribico vpisan kot naravna vrednota državnega pomena. Napisala je knjižico Kavčeva domačija na Vrhu (2013), v kateri je popisala znamenito virsko mesto v času železne dobe. Kordiševa je bila tudi vodička po Cvingerju, za šolarje pripravila obšolsko dejavnost Po sledi virskih železarjev. Bila je tudi urednica domoznanskega portala e-stična, začela pa je tudi z domoznanskim krožkom v okviru Univerze za tretje življenjsko obdobje. Tako je skupaj z domoznankami zadnja leta raziskovala kašče v občini Ivančna Gorica, naselje Ivančna Gorica in Suho krajino.

Več o njej in o razstavi tukaj https://www.gro.sik.si/dogodki/razstava-domoznanskega-krozka-utzo-ivancna-gorica-zaceli-smo-s-kascami/.

Vabljeni v knjižnico.

Podatki o Tatjani Kordiš: Roman Rozina
Foto: Matjaž Marinček

Zapisala: Jožefa Železnikar

Tatjana Kordis Prireditev 3 Tatjana Kordis Prireditev

Tatjana Kordis Prireditev 2 Kascej

Tatjana Kordis Prireditev 4 Tatjana Kordis Prireditev 5 20211018 142830