COBISS iskanje
COBISS iskanje

LITERARNI VEČER Z RADKO DENEMARKOVO: Bralni klub “Kranjska čbelica” sodeloval na mednarodnem dogodku

FB IMG 1633726905336

V zlati dvorani Narodne galerije je v organizaciji KUD založbe Police Dubove 7. oktobra potekalo srečanje s svetovno priznano pisateljico Radko Denemarkovo in predstavitev njene zadnje knjige “Spalne hibe”. Večer je povezovala in tolmačila prevajalka knjige, Sovretova nagrajenka, Tatjana Jamnik, z eruditsko razpoloženo Radko se je pogovarjal dr. Iztok Osojnik. Polno dvorano je nagovoril namestnik veleposlanika, Jan Beneš, ki se je dogodka udeležil s soprogo, kulturno atašejko, Veroniko Benešovo.

Nekaj pomembnih Radkinih sporočil za javnost je: literarno delo je pomembno in lahko prinese spremembe na boljše (avtorja sicer izčrpava), ta svet je še vedno “moški”, ženske pravice niso le stvar feminističnih gibanj, ampak stvar vseh nas, posilstvo nima nobene povezave s spolnostjo, ženske v letih ne smejo biti nevidne itd.

Žal se dogodka ni mogel udeležiti napovedani pisatelj Hubert Klimko, avtor subtilne knjige “Islandski triptih”. Ta nam vrača naročje solidarnosti, sočutja, sprejemanja drugačnosti, človečnosti. Priporočilo triptiha je naredila vodja bralnega kluba v Ivančni Gorici, Ksenija Medved. Z njo je prišla še dvanajsterica članov iz Bralnega kluba “Kranjska čbelica”. Večer so z branjem odlomkov soustvarili Milena Zaletelj, Majda Verbič in Matjaž Marinček. Večer se je nadaljeval s podpisovanjem knjige in v preddverju Narodne galerije še ob pecivu ter v prijetnem trojezičnem in medgeneracijskem druženju.

Zahodnoslovanska literatura je ta hip vsaj stopnico pred kakovostjo ostalih. Mogoče je to subjektivno drzna izjava, a objektiviziranje je presterilno in neuporabno za izražanje, bi še dodala naša gostja Radka. Berimo “Čehe, Poljake …, tudi Slovence” – to naše skupno vesolje. (KT)