COBISS iskanje
COBISS iskanje

Gingo v deželi besed

Petra Kavsek Vrhovec Ksenija Medved In Dragica Steh

Ko sta pred leti moči združili dve logopedinji, Petra Kavšek Vrhovec in Meta Dolinar, je najprej nastala maskota Gingo, ki je otroke nagovarjala na slikovnih karticah, pozneje je prišla lutka, letos pa je izšla še knjiga Gingo v deželi besed. Pri njenem rojstvu je omenjenima logopedinjama pomagala pisateljica Dragica Šteh, ilustracije so delo Matjaža Dekleve. V kulturnem domu v Šentvidu pri Stični je Knjižnica Ivančna Gorica v petek, 27. avgusta, pripravila predstavitev knjige, na kateri so bili otroci najbolj veseli srečanja z jezikavo lutko Gingo, ki jo je animirala Veronika Bakač, starši pa so pozorno prisluhnili besedam avtoric knjige.

Petra Kavšek Vrhovec je povedala, da se število govorno-jezikovnih težav pri otrocih povečuje, veliko je artikulacijskih težav, predvsem z glasovoma l in r, sičniki, šumniki. Knjiga Gingo v deželi besed je zasnovana tako, da otroke nagovarjajo kratke zgodbe, v zelenih okvirčkih z velikim tiskanimi črkami pa se praviloma vključi tudi Gingo v prvi osebi. »Takrat lahko v branje zgodbe vključimo tudi lutko. Poslušanje zgodbe, ki jo pripoveduje odrasla oseba, zraven pa Gingo z nagajivim in hudomušnim karakterjem, je kombinacija, ki otroka motivira, da zgodbo posluša in da v njem zbudimo ljubezen do knjig,« je pojasnila Petra Kavšek Vrhovec in nadaljevala, da so v knjigi želeli zajeti glavne teme, navodila in vaje, ki so pomembne za predšolskega otroka, da bo dobro opremljen za vstop v šolo.

»Priporočljivo je, da starši zasledujejo te cilje tudi, če nima otrok govorno-jezikovnih težav. Torej knjiga vsekakor ni le za tiste otroke, ki imajo težave, temveč za vse med drugim in osmim letom starosti,« je še pojasnila Petra Kavšek Vrhovec in dodala, da se s kolegico Meto Dolinar trudita, da bi spletna stran www.gingotalk.com, ki jo urejata, postala širše prepoznana v smislu spletnega portala, kjer bi starši, vzgojitelji, učitelji ter drugi strokovni delavci dobili potrebne strokovne informacije za spodbujanje govora, pa tudi brezplačna gradiva in kakovostne pripomočke, s katerimi bi otroke učili govornih in jezikovnih spretnosti.

Pisateljici in pesnici Dragici Šteh je bila ideja o knjigi, ki sta se je lotili pisati logopedinji, všeč, saj z zabavnimi in poučnimi zgodbicami hkrati predstavlja učno gradivo in logopedski pripomoček. »Po nekaj pogovorih in, seveda, po srečanju z Gingom so začele nastajati preproste zgodbice, ki so skušale ujeti tako namen privlačnosti za otroke, kot tudi želene vaje za pridobivanje posameznih glasov. Med zelo priljubljena didaktična sredstva sodijo rime, verzi in pesmi ki sem jih uporabila. Tudi meni je tak način izražanja zelo pri srcu, iz izkušenj lastne družine pa tudi vem, da imajo preproste pesmice včasih celo terapevtsko moč,« je pojasnila Štehova.

Dogodek je moderirala vodja knjižnice Ivančna Gorica Ksenija Medved, za kitarsko spremljavo pa je bila odgovorna Hana Kavšek.