COBISS iskanje
COBISS iskanje

Subtilno – razstava slik Jožeta Trontlja

DSC06490

V Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje je od 8. julija do 13. septembra 2021 na ogled razstava slik Jožeta Trontlja.

 

Subtilno v slikarstvu Jožeta Trontlja

Razstava slik Jožeta Trontlja pripoveduje dve zelo kompleksni in večplastni slikarski zgodbi. Seriji koprenastih, skoraj do abstrakcije prignanih slik v kontrast stojijo portreti, nekateri so samo simbol (Mona Liza), drugi so popolnoma realistični (Babica).
Zadnjo serijo slik, ki jo je umetnik naslikal, je zaznamovalo poslabšanje vida, zato je opustil detajle in se posvetil delu z barvo. Z mojstrskim nanašanjem in kombiniranjem barvnih tonov je ustvaril materijo, v katero je vtisnil svoje doživljanje sveta, občutke, čustva, koordinatne točke svojega notranjega zemljevida. Ko gledamo te slike, moramo utišati razum in se z intiutivnim tipanjem podati v te nenavadne pokrajine duha. Iz barvne snovi tako izstopijo oblike, obrisi figure, prividi arhitekture, gube krajine; včasih pa samo zaslutimo senco ali preblisk nečesa, kar se skriva v barvnih koprenah. Svetloba, ki preveva te subtilne podobe, ni fizična svetloba, je ponotranjena svetloba, ki se razlije in vnese v prizor mistiko.
Taista svetloba deluje tudi na portretih. Portretiranci so postavljeni v komaj definirano temno ozadje, oblačila in drugi atributi so zreducirani, obrazi pa zasijejo v svetlobi, ki ostro zariše obrazne poteze. Da je umetnost vedno aktualen odraz dobe, dokazuje figura, ki nosi obrazno masko.
Kot akcent na sredini prostora stoji kip deklice iz hrastovega lesa. Vitkost telesa in milina obraza olesenita v grobo in neobdelano strukturo. Obleka se kljub grobosti elegantno vije v gubah in spominja na draperije gotske madone. Tudi v slikah slutimo duha starih mojstrov.
Čeprav združuje različne motive in pristope, razstava kot celota razkriva roko izkušenega umetnika, ki slikarski medij obvlada do te mere, da lahko skoraj nagonsko oblikuje oblike, ki se porajajo v njegovi domišljiji.

Darija Kovačič