COBISS iskanje
COBISS iskanje

Likovna razstava Mateje Marinko: LEPA VIDA

Lepa Vida

V poletnem času, vse do konca avgusta, vas vabimo v knjižnico Ivančna Gorica na ogled nove razstave portretov domačinke Mateje Marinko: “Lepa Vida”.

Ljubiteljska slikarka prihaja iz Mekinj nad Stično. Ljubezen do slikanja goji že od malih nog. Obiskovala je tečaje, se samoizobraževala, pustila službo in od slikanja tudi živi. Je mama štirih otrok, članica Likovnega društva Ferda Vesela iz Šentvida pri Stični. Njene slike dosegajo svetovno prepoznavnost, največ dela z ameriškim trgom.

Glavna nit njenih slik so portreti. Obraz pove več kot tisoč besed, pokaže človekovo življenje, njegovo srečo, veselje, pa tudi bolečino in prav to poskuša Mateja ujeti s svojimi slikami.

Tokrat je svoje ustvarjanje posvetila Jurčičevemu letu in njegovemu romanu »Lepa Vida«. Delo sodi v pozno obdobje pisateljevega ustvarjanja, literarni kritiki pa jo postavljajo na najvišje mesto slovenskih del. Iztočnico za roman je Jurčič našel v ljudski pesmi, ki jo je predelal in objavil France Prešeren. Sicer obstaja v stotine ljudskih verzij, pisateljskih in pesniških variantah. Skupno vsem je, da Vida ne pristaja na svet, kakršen je, ampak hoče nekaj drugega. Motiv zgodbe je neuresničljivo hrepenenje po boljšem življenju ali celo po čisti lepoti. O tem vsaka Matejina ženska oz. ženski portret spregovori na svoj način. Želimo vam prijeten ogled in pogovor z vsako od njih in, seveda, pozorno prisluhnite zgodbam.