COBISS iskanje
COBISS iskanje

Rastem s knjigo v Knjižnici Ivančna Gorica v šolskem letu 2020/21

20210602 125803 002

»Rastem s knjigo« je nacionalni projekt spodbujanja bralne kulture, katerega namen je osnovnošolce in srednješolce motivirati za branje slovenskega mladinskega leposlovja ter jih spodbuditi k obiskovanju splošnih knjižnic. Slednje je bilo v letošnjem šolskem letu zaradi znanih razmer manj izvedljivo, kljub temu pa smo v Knjižnici Ivančna Gorica s prilagoditvami projekt izpeljali v zadovoljstvo sodelujočih.

Že februarja letos so se na podlagi powerpoint predstavitve sedmošolci iz ivanške občine v svojih šolskih prostorih seznanili z romanom Mateta Dolenca Kako dolg je čas (dobili so ga tudi v dar) in si pogledali predstavitev naše knjižnice, oboje tudi v povezavi z Jurčičevim letom.

2. junija pa so razmere že dopuščale, da so bili na obisku v knjižnici dijaki 1. letnika Srednje šole Josipa Jurčiča, pri čemer smo projekt Rastem s knjigo združili z Jurčičevim letom: tako so si mladi ogledali jubilejno Jurčičevo razstavo, knjižničarka Maruša Pušnik pa jim je zaigrala dva kamišibaja: Jurčičevo Pripovedko o beli kači in Jamo, po kateri se pride na oni svet. Ob tem so bili dijaki povabljeni k vpisu in sodelovanju pri projektu Srečava se v knjižnici. Po predstavitvi knjige Igorja Karlovška Preživetje, ki so jo dobili v dar, pa so reševali še kviz o Jurčiču in najboljši prejeli knjižne nagrade.

Knjižničarji smo hvaležni za zgledno sodelovanje s šolami (koordinatorja za projekt sta knjižničar Kristijan Rešetič ter učiteljica Lea Kastelic), obenem pa si še naprej želimo obiska mladih in sodelovanja z njimi, saj so oni tisti, ki bodo nekoč predajali bralno kulturo oz. ljubezen do branja mlajšim generacijam.

Roman Rozina