COBISS iskanje
COBISS iskanje

Fotografska zapuščina Rafaela Simčiča

20210602 114552

Fotograf Andrej Perko, ki je del otroštva preživel v Stični in na Muljavi, je Knjižnici Ivančna Gorica podaril izvod pravkar izdane knjige Fotografska zapuščina Rafaela Simčiča. V njej je okoli 330 fotografij, ki jih je v obdobju med letoma 1925 in 1975 posnel njegov stric Rafael Simčič. Ta je živel v Žužemberku in kasneje v Ivančni Gorici, kjer je bil avtomobilski prevoznik, obenem pa navdušen fotograf. Kot je povedal Perko, je za njegovim stricem ostala velika škatla črno-belih negativov na steklenih ploščah in na različnih vrstah filmov. On jih je digitaliziral in v knjigi uredil kronološko ter tehnično (glede na nosilce).

»Ocenjujem, da so stričeve fotografije fotografsko zanimive, lepo kadrirane, z dobro kompozicijo, lepo osvetljene in ostre, vsekakor pa dokument časa. Dokument o načinu življenja v prvi polovici 20. stoletja, vidijo se socialne razmere, oblačilna in predvsem tehnična kultura – avtobusi, avtomobili, tovornjaki, motorji,« je pojasnil avtor in omenil, da je bil njegov stric dirkač na cestnih hitrostnih dirkah, zato so ga privlačila vozila. V knjigi je tudi nekaj posnetkov krajev v naši občini, ki jih je fotografiral iz letala – Višnja Gora in okolica, Stična, Ivančna Gorica z okolico.

Avtor knjige vsem posnetkom ni mogel določiti kraja in časa nastanka, zato vabi vse tiste, ki bodo prelistali njegovo knjigo, da ga opozorijo na kakšne zanimive podrobnosti, ki jih bodo odkrili.