COBISS iskanje
COBISS iskanje

V občini Ivančna Gorica letos kar 196 drugošolcev postalo novih zelenih bralcev

Sentvid2b2

Za naše drugošolce je v teh dneh zelo praznično, kajti potekale so podelitve majic, ki jih je kot nagrado in spodbudo pripravil župan Občine Ivančna Gorica, Dušan Strnad. Ob koncu drugega razreda učenci osvojijo branje in postanejo bralci. V projektu Zeleni bralec, ki ga podpira občina, sodelujemo učitelji, starši in njihovi otroci, drugošolci, in knjižničarji. Knjižnica Ivančna Gorica izvaja projekt že peto leto zapored.

Župan Dušan Strnad, ki je tudi promotor branja, podpira projekt tako, da omogoča nakup zelenih majic za vse drugošolce v občini. Občina Ivančna Gorica, ki ima posluh tudi za bralno kulturo naših občanov, je »Branju prijazna občina«.

Majice, ki so jih prejeli drugošolci, so zelene barve in ponazarja občinsko podobo »Prijetno domače«. Na majicah je za deklice ilustrirana Zelena bralka Tinca, pod katero piše »Že berem sama«, in za dečke Zeleni bralec Bine, pod katerim piše »Že berem sam«.

Letos je postalo 196 novih bralcev.

V letošnjem zares posebnem šolskem letu so se zaradi šole na daljavo drugošolci morali potruditi, da so kljub delu od doma usvojili poleg redne učne snovi tudi tehniko branja. Njihove učiteljice so jih redno spremljale na daljavo, starši pa so jih doma bodrili in spodbujali k vaji branja. Rezultati pri branju otrok so pohvalni kljub dejstvu, da so se učenci veliko časa šolali na daljavo.

V mesecu februarju smo se knjižničarji zopet povezali z učiteljicami in učenci. A tokrat na daljavo preko Teamsov, kjer smo jih s knjižno, knjižnično in bralno vzgojo spodbudili k branju, jih ozaveščali o pomenu branja ter seveda povabili k vpisu v knjižnico. V letošnjem letu se je na novo vpisalo 60 drugošolcev.

Zupan BralcekProti koncu šolskega leta pripravimo slavnostni sprejem med bralce z županom, vendar ga je epidemija žal preprečila. A drugošolci niso ostali brez županove čestitke. Zanje je pripravil posnetek čestitke, ki so si ga lahko v razredu po podelitvi zelenih majic tudi ogledali. Drugošolcem je čestital, da so postali bralci in da je ponosen nanje. Svetuje jim, da je bolje prebrati dobro knjigo kot pa zmagati v računalniški igrici. Županovo čestitko si lahko ogledate tukaj.

 

 

Knjižničarke iz knjižnice Ivančna Gorica so obiskale vse drugošolce kar pred njihovo šolo. Zelena bralka Tinca (knjižničarka Anita Globokar) je otrokom čestitala in povedala, da mora tudi sama še veliko brati, da bo postala dobra bralka. Sedaj je še malo zelena kakor jabolko. In več ko bo brala, bolj bo zorela, manj se ji bo zatikalo in bolj bo razumela prebrano. Potem je slavnostno podelila učencem zelene majice in skupaj so se fotografirali. V razredu smo jim pripravili še eno presenečenje, namreč Mestna knjižnica Grosuplje je za drugošolce pripravila virtualno predstavo Po Sloveniji s popotnikom Jakom, s katero so učenci spoznavali kulturne znamenitosti Slovenije na šaljiv način. Tisti dan je bil zanje še posebno prazničen.

Drugošolcem čestitamo za izjemno pomemben korak v njihovem življenju. Na nek način se jim je odprl svet. Spodbujajmo jih še naprej kot skupnost in bodimo ponosni nanje.

Petra Volkar