COBISS iskanje
COBISS iskanje

Zvrst: Za odrasle

Gail Honeyman: Eleanor Oliphant je povsem v redu

https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=4899

Nikos Kazantzakis: Božji ubožec : roman o sv. Frančišku Asiškem

https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=2087

Zippora Karz: Brezsladkorna vila: baletkina zmaga nad sladkorno boleznijo: spomini

https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=3342

Miguel Serrano: C. G. Jung in Hermann Hesse : spomin na dvoje prijateljstev

https://www.dobreknjige.si/Knjiga.aspx?knjiga=1512

 

C. S. Lewis: Štiri ljubezni

Ljubiti, pomeni biti ranljiv

C. S. Lewis je deloval kot literarni zgodovinar v Oxfordu in Cambridgeu, sicer pa je široko znan kot avtor z izvirnimi duhovnimi arhetipi prežete fantastike, tako za mladino kot odrasle. Posvečal se je tudi esejistiki, filozofski in teološki, kamor spada tudi delo pred nami. V njem so obravnavane štiri oblike ljubezni: naklonjenost, prijateljstvo, eros in agape. Te oblike so razdelane kot različne vrste pozornosti, ki se v smislu ‘pogojevanja v ljubezni’ stopnjujejo; od sorodstvene naklonjenosti in prijateljstva, utemeljenega na istih zanimanjih, preko v telesu zasidrane erotične predanosti med moškim in žensko, do brezpogojne (agape) božanske ljubezni. Kljub zahtevnosti tematike se po zaslugi avtorjeve praktičnosti in prizemljenosti branje doživlja kot zanimiv in slikovito napredujoč sprehod skozi plastično naslikano dinamiko ljubezenskih odnosov med sorodniki, prijatelji, ljubimci in tistimi, ki v vsakem človeku že vidijo samega sebe in ga tako tudi sprejemajo.

https://www.dobreknjige.si/

Sarah Waters: Privlačnost

Dih jemajoče rudarjenje za ljubeznijo v peklu

Roman si zaporedno podajata prvoosebni pripovedovalki, Margaret in Selina. V zamračeni viktorijanski atmosferi Londona 19. stoletja se mlada dama Margaret Prior loti obiskovanja zapornic v kaznilnici Millbank. Menda kot tolažnica in damski vzor zanje, za usmerjanje po prestani kazni. Pa prav res? Ena od njih, Selina Dawes, ji namreč vrže v obraz, da jih obiskuje samo zato, da bi občutila, da je nekomu še hujše kot njej. In Margaret ji natihem da prav, saj ji pretres minulega obdobja še živo leži v kosteh, skupaj s hrepenenjem po umrlem očetu in odporom do matere, ki je ne prenese. Med Margaret in Selino nastaja vez, ki pogojuje presenetljive zasuke v odnosih vseh. Selina je namreč medij, zaprta zaradi spiritizma, in potek dogajanja se vrši v ritmu spiritističnih senzacij. Strast med njima narašča, zgodba je vse bolj napeta, nazadnje eksplodira v katarzični sprostitvi in vsenaokrog leteči delčki mojstrsko realistično popadajo na svoja mesta.

https://www.dobreknjige.si/

Pascal Quignard: Vila Amalia

Ann Hidden zaloti svojega fanta Thomasa pri varanju, vendar mu tega ne omeni niti z besedico. Odloči se, da ga bo zapustila. Proda svojo hiši in se odpravi v svet. Medtem sreča starega prijatelja in naveže stik z njim. Potuje in medtem išče sebe, igra klavir in spoznava svobodo življenja. Na malem otoku Ischia si kupi vilo in večino časa preživi tam, jo ureja, igra, plava, kuha in mirno živi. Spozna Lea Radnitzkega in čisto posvoji njegovo hčerko Magdaleno. Roman rahločutno prikazuje žensko, ki beži pred seboj in svojim življenjem, ob enem pa spoznava kdo v resnici je in kaj jo žene v beg.

https://www.dobreknjige.si/