COBISS iskanje
COBISS iskanje

Zimsko veselje – odprtje razstave Neže Erjavec

 

V četrtek, 8. decembra 2022, ob 18. uri vabimo na odprtje razstave Neže Erjavec z naslovom Zimsko veselje. Razstava bo na ogled v Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje do 5. januarja 2023.

 

 

Neža Erjavec se je s slikarstvom začela bolj aktivno ukvarjati šele pri 20ih letih, začela se je učiti sama s pomočjo spletnih videov. Najprej se je začela učiti slikanja z oljnimi barvami na platno, sčasoma pa tudi z akrilnimi barvami in akvareli. V tem času so skupaj z družino prenavljali hišo v Ljubljani, tam je prišlo do ideje da bi popestrili sobe s stensko poslikavo. Od takrat je njena posebnost tudi stensko slikarstvo, poslikala je že preko 20 sten v apartmajih, trgovinah in poslovnih prostorih. Njene stenske poslikave so bile objavljene v več časopisih in revijah (Jana, Žurnal, Alumni EF), predstavila se je tudi na televiziji v oddaji Dan na Planet TV.
Njen najljubši motiv za slikanje je narava, pod to šteje vse vrste pokrajin, morje, nebo, mestne ulice in hiše. Slika tudi živali in predmete, navdih črpa iz narave svoje okolice in drugih koncev Slovenije. Rada uporablja žive, vibrantne barve za svoje slike in preizkuša nove tehnike slikanja pokrajin. Ker je slikar samouk pravi, da se z vsako končano sliko nauči kaj novega. Včasih se pri sliki zelo posveti v detajle, dela pa tudi abstraktne slike s slikarskim nožem in debelejšim slojem barve.
Njena tehnika je predvsem realizem in foto-realizem, skuša predstaviti sliko v naravni luči in se izogiba umetnim in izmišljenim elementom v slikah. Včasih se le poigra z barvami, na kar vpliva njeno razpoloženje, si pa prizadeva slikati čim bolj realno. Slikanje detajlov in primerjanje slike z referenčno fotografijo jo sprošča in se izgubi v času slikanja. V prihodnje si pa tudi prizadeva sprostiti poteze njenega čopiča in ustvariti svoj prepoznaven slikarski stil.