COBISS iskanje
COBISS iskanje

Ženska/femina – likovna razstava


V sredo, 13. aprila 2022, vas ob 18. uri vabimo v Galerijo Mestne knjižnice Grosuplje na odprtje likovne razstave ŽENSKA/FEMINA Likovne skupine Barvica.

 

Likovna skupina Barvica deluje pod mentorstvom Alenke Čož. Gre za skupino ljubiteljskih ustvarjalk, slikark. Srečujejo se v vasici Pance, na obrobju Ljubljane. Njihova skupna pot se je sicer začela v okviru likovne skupine, ki je delovala pod okriljem UTŽO Grosuplje in žal bila zaradi korona situacije primorana zapreti svoja vrata ter s tem prekiniti srečanja. V želji, da ohranijo stik in ustvarjalne vezi, nadaljujejo s takrat začetim projektom. Tako je nastala Likovna skupina Barvica.

Leta 2020 so oblikovale idejo o razstavi skupinskih slik, neke vrste slikarskih sestavljank. Za motiv so izbrale žensko in se odločile za poustvarjanje del znanih slikarjev. Ustvarjanje takšnih del je nekako bolj lahkotno, a hkrati odlična priložnost za učenje in urjenje opazovanja, gradnje slik itd. Razdelile so si delo in pričele s samostojnim ustvarjanjem. Zaradi korone so dela v večini ustvarjale vsaka pri sebi doma. Čeprav so “kopiral”, ne gre za reprodukcije. Vsak košček, samostojni del slike, ima svoje individualne značilnosti, izraz, ki je pečar vsake posamezne ustvarjalke. Pri ustvarjanju so sledile predlogi in si hkrati dovolile toliko svobode, kot nam jim jo je naloga dopuščala. Ko so delčke postavile drug ob drugega in ko so se linije stekle, so se dela čudovito in fascinantno povezala v celoto. Na nek svojstven način so jih ponovno povezala. Vsa delo so ustvarjena v tehniki akril na platnu. In čeprav so na slikah upodobljena ženska telesa, je njihova želja predvsem ta, da se z razstavo poklonijo umetnosti in preko nje ženski energiji, duši, naravi. Kjerkoli se že nahaja in v kakršnikoli obliki.