COBISS iskanje
COBISS iskanje

Ulična razstava Kristine Klemenčič: Staroverec, ne pogan

V Mestni knjižnici Grosuplje, enoti Ivančna Gorica, smo ob rojstnem dnevu Josipa Jurčiča odprli ulično razstavo domačinke Kristine Klemenčič z naslovom Staroverec, ne pogan, ki si jo je na oknih knjižnice možno ogledati do 15. aprila. Otvoritveni dogodek smo zaradi epidemije posneli in ga bodo na televiziji Vaš kanal premierno predvajali v četrtek, 4. marca 2021, ob 20. uri, pozneje bo dostopen v arhivu te televizije, na Facebook strani Študentskega kluba Groš in Facebook strani Knjižnice Ivančna Gorica.

Kristina Klemenčič je dijakinja četrtega letnika Srednje šole za oblikovanje in fotografijo v Ljubljani. Že v osnovni šoli, ki jo je obiskovala v Šentvidu pri Stični, je pokazala talent za likovno ustvarjanje, pri čemer jo je usmerjala mentorica Jelka Rojec. Danes se ukvarja s fotografijo, slika, kipari, obnavlja predmete. Študij želi nadaljevati na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje, smer konserviranje in restavriranje.

Na razstavi Staroverec, ne pogan se predstavlja z upodobitvijo različnih fantastičnih podob, bogov, vil, boginj, škratov, atributov smrti, narave in podobno. Umetnostna zgodovinarka Simona Zorko je ob njeni razstavi zapisala, da je avtorica zelo natančna in prepričljiva ter da je njeno risarsko ustvarjanje dragoceno predvsem z vidika ohranjanja in razvijanja likovnih problemov.

Dogodek ob otvoritvi so ustvarili mladi – nastopila je domača rock zasedba Ingrit Schüller, ki je pod taktirko umetniške videoprodukcije Aljaža Celarca in Eve Pavlič Seifert v knjižnici posnela dve skladbi, program sta vodili dijakinji Srednje šole Josipa Jurčiča Ajša Hodžić in Daša Rogelj.

Prireditev je nastala pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici, ki ga sofinancirata EU in Republika Slovenija, v njem pa je partner Mestne knjižnice Grosuplje, enote Ivančna Gorica, Občina Ivančna Gorica. Velja omeniti, da je že na začetku izvajanja projekta knjižnica vzpostavila zelo plodno sodelovanje s Študentskim klubom Groš in Srednjo šolo Josipa Jurčiča, saj je cilj projekta, da v aktivnosti vključimo ranljive skupine, še posebej mlade.