COBISS iskanje
COBISS iskanje

Ulična razstava Eve Rojec: Študije za pop mange

V Knjižnici Ivančna Gorica se obeta nova ulična razstava pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici. Tokrat se bo s Študijami za pop mange predstavila Eva Rojec, dijakinja Srednje šole Josipa Jurčiča. Ilustracije, kakršne lahko vidimo v japonskih stripih, imenovanih mange, bodo na okenskih steklih knjižnice na ogled med 21. aprilom in 21. majem.

Zaradi epidemije bomo odprtje tudi tokrat posneli. Premierno ga bo predvajala televizija Vaš kanal v slovenskem tednu knjig, v sredo, 21. aprila, ob 20. uri, pozneje bo dostopno v arhivu te televizije, na FB straneh Knjižnice Ivančna Gorica in Študentskega kluba Groš.
Ker so mange in animeji v slovenskem prostoru precej nepoznano področje, ga bomo na odprtju osvetlili skupaj s predstavniki Društva Animov, moderatorka Daša Rogelj bo predstavila avtorico Evo Rojec, nastopil bo tudi Domen Kovaček – DJ Domzy.

KDO JE EVA ROJEC?

Eva Rojec iz Male Goričice pri Metnaju je dijakinja tretjega letnika Srednje šole Josipa Jurčiča iz Ivančne Gorice, smer ekonomski tehnik. Svoj talent za likovno ustvarjanje je odkrila konec osnovne šole in takrat so ji sošolci zaupali oblikovanje vabila za valeto. Ko je prek Youtuba naletela na mange in animeje, se je v njej prebudila želja, da se poskusi v tem stilu ilustriranja. Like je sprva prerisovala, kasneje jih je začela kreirati sama. Včasih model postane celo kakšna njena prijateljica, v večini primerov pa so izmišljeni. Ilustracije, ki jih razstavlja v Knjižnici Ivančna Gorica, so nastale v zadnjem letu, v času epidemije.
17-letna Eva poleg študij likov za mange riše s svinčnikom, slika na platno z akrilnimi in oljnimi barvami, za svoje izražanje pa uporablja tudi flomastre.

MANGA, ANIME

Manga je japonski izraz za strip. Gre za pravo umetnost, tradicijo risanja stripov, ki se berejo od desne proti levi. Leta 1963 je nastala prva moderna, animirana manga, tako imenovani anime, takrat narisan še ročno. Danes so ti računalniško animirani in ročno narejeni. Pri mladih so popularni po vsem svetu, tako tudi pri nas. Na Japonskem izhajajo v zbirkah, berejo se na podzemnih železnicah in v veliki meri odvržejo v smeti, ko so prebrane. Imajo pa tudi veliko zbirateljsko vrednost. Sicer pa so cenjena spretnost in so se razširile tudi po svetu. Pri nas jih boste našli v knjigarnah in knjižnicah, predvsem v večjih imajo svoje kotičke. Največji je v knjigarni Konzorcij, pa tudi preko spletne knjigarne Emka se dobijo v angleškem jeziku.

Mange in animeji so ustvarjeni na različne tematike, v grobem so zanje značilne temne obrobe oseb in predmetov, nesorazmerno velike, “čustvene” oči, izogibanje ločevanju likov na absolutno dobre ali slabe. Na zahodu so animeji znani predvsem po žanrih znanstvene fantastike, športa in akcije. Anime sicer na Japonskem pomeni širše kot animacija, pomeni risanko, načeloma animirano računalniško. Med desetimi najbolj priljubljenimi animeji v Angliji je obveljala nadaljevanka Kiira Yumija: Knjižne vojne, v kateri se knjižničarji borijo za knjižne zbirke in pravico do branja ter so proti cenzuri. Gre tako daleč, da v vojski organizirajo knjižnične sile za obrambo knjig pred uničenjem. Tudi zato so mange posebne – ker spregovorijo o prav vsaki pereči tematiki. Po celem svetu so zelo znani celovečerni filmi Hayaa Miyazakija.

Na razstavi bodo študije mange v Evinem stilu iz (za poznavalce) serije Umaru-chan, Jibaku Shonen Hynako-kun in Seven deadly sins, večina študij pa je popolnoma Evinih. Eva je ljubiteljica shounen animéja, vrst in podvrst je namreč malo morje. Obiščite razstavo in si oglejte, kako se je izrazila Eva.

 

Razstavo organiziramo pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

www.eu-skladi.si