COBISS iskanje
COBISS iskanje

Srečanje poljudnoznanstvenega kluba “AHA!”

V Mestni knjižnici Grosuplje teče poljudnoznanstveni bralni klub »Aha!«, vodi ga knjižničar Rudi Podržaj. Skrbimo, da je vzdušje sproščeno, vedro in kratkočasno.
Podrobnosti o klubu in seznam knjig za tekoče leto najdete v priponki.

Četrtič se bomo srečali 20.6.2023, ob 19. uri, v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje. Pogovarjali se bomo o knjigi Kratka zgodovina časa Stephena W. Hawkinga.

Nedavno preminuli astrofizik Stephen Hawking je s pričujočim delom približal razvoj vesolja širokim množicam. Opiše ga s splošno teorijo relativnosti z ukrivljenim četvernim prostorom, ki se iz singularne točke širi vse od Velikega poka, enkratnega dogodka, ki ga sodobna znanost zaenkrat še ni ovrgla. Nazorno oriše elementarne delce in naravne sile, torej štiri temeljne fizikalne sile, s katerimi se v interakciji giblje vse, od galaksij do nevtrinov. Pozabava se z nastankom zvezd, črnimi luknjami in usodo vesolja, dotakne se popularnih črvin, z razmišljanjem, ali bi bilo skoznje možno potovati skozi čas. Za prizemljitev predstavi tudi Heisenbergovo načelo nedoločljivosti, kot mejo, ki človeku preprečuje, da bi neposredno pokukal v kvantni čudež.