COBISS iskanje
COBISS iskanje

Srečanje poljudnoznanstvenega bralnega kluba “AHA!” (Grosuplje)

V Mestni knjižnici Grosuplje teče poljudnoznanstveni bralni klub »Aha!«, vodi ga knjižničar Rudi Podržaj. Skrbimo, da je vzdušje sproščeno, vedro in kratkočasno. Sedmič se bomo srečali 21.11.2023, ob 19. uri, v 3. nadstropju novega dela Mestne knjižnice Grosuplje. Pogovarjali se bomo o knjigi Seks ob zori: predzgodovinski izvori moderne spolnosti avtorja Christopherja Ryana.

Razgrabljanje o seksualnosti in monogamiji zaradi delikatne narave nagona, v katerem smo vsi udeleženi, rado izpade provokativno. Takšna je tudi knjiga psihologa Christophera Ryana in psihiatrinje Cacilde Jethá. Izkušanje spolnega nagona se pri vsakem posamezniku zliva z njegovo kulturno podlago in duhovno zrelostjo, ter tako oblikuje njegov nazor glede seksualnosti.
Temeljna ugotovitev avtorjev je, da so ljudje nekoč živeli v egalitarnih skupnostih, kjer so si delili hrano, skrb za otroke in celo spolne partnerje. S prepletanjem doslej spregledanih dokazov iz antropologije, arheologije, primatologije, anatomije in psihoseksualnosti skušata dokazati, kako daleč od človeške narave je monogamija. Pojasnjujeta predzgodovinske izvore spolnosti, hkrati pa predlagata optimistične smernice prihodnjega spolnega vedenja, ki naj bi bilo utemeljeno na ljubezni in spoštovanju.
Ni potrebno, da se z avtorjema strinjamo, vsekakor pa so njune primerjave človeške in predčloveške seksualnosti zanimive iztočnice za nove premisleke in strpno razpravo o tej nikoli končani temi.