COBISS iskanje
COBISS iskanje

Srečanje bralnega kluba “AHA!”

V Mestni knjižnici Grosuplje teče poljudnoznanstveni bralni klub »Aha!«, vodi ga knjižničar Rudi Podržaj. Skrbimo, da je vzdušje sproščeno, vedro in kratkočasno.

Petič se bomo srečali 26.9.2023, ob 19. uri, v dvorani Mestne knjižnice Grosuplje. Pogovarjali se bomo o knjigi Bogdana Žorža Razvajenost: rak sodobne vzgoje.

Knjiga, ki je nastala kot odgovor na poplavo permisivnih struj v vzgoji iz 70-ih let, ki vztrajajo vse do danes, a se šele zdaj kažejo kot očitno vzgojno nezadostne in pomanjkljive tudi manj dojemljivim vzgojiteljem. Razvajenost, posledica permisivne vzgoje, pa vseeno ni nekaj izključno modernega, zato nam avtor v začetku naniza nekaj primerov iz svetovne malhe pravljic in izročila nasploh. Nič ni novega pod soncem, niti permisivnost ne, vendar pa ta nikoli ni bila tretirana kot nekaj zglednega, vse do danes, ko nekateri na permisivnosti za vsako ceno vztrajajo. Mogoče ne teoretično, pa vsaj praktično, pri vzgoji lastnih otrok, katerih joka menda ne morejo prenesti. Avtor psihološko in pedagoško razdela področja same razvajenosti in tudi podlag, iz katerih se ta poraja, vse predstavljeno pa podpre tudi z nekaj resničnimi primeri iz svoje prakse.