COBISS iskanje
COBISS iskanje

S knjigo po Evropi – bralni študijski krožek

Dobimo se v petek, 4. 3. 2022 ob 17. uri v Mestni knjižnici Grosuplje. Študijski krožek bo vodila Petra Ljubič, certificirana mentorica bralnih študijskih krožkov Beremo z Manco Košir.

Na februarskem srečanju se bomo podali po poteh bivše Jugoslavije in spoznavali njeno raznoliko in bogato knjižno krajino. Z nami bodo Dževad Karahasan, Miljenko Jergović, Ivana Šojar, Dubravka Ugrešić, Goce Smilevski, Darko Tuševljaković in še mnogi drugi ter prebrano delo po vaši izbiri, kateregakoli sodobnega avtorja s tega dela Evrope.

”Sarajevo nikdar ni bilo velemesto. To tudi nikdar ne bo. Sarajevo je preprosto mesto in po tem je podobno Benetkam. Drži, Benetke tonejo in so prej spomenik znamenitim časom kot kraj za življenje, ampak tudi tam se za mačke, pse in norce najde prostor. Kadar pogine brezdomna mačka, Benetke postanejo manj Benetke, tako kot je tudi Sarajevo manj Sarajevo brez vseh teh slaboumnih in nikogaršnjih ljudi, izgubljenih na brezpotjih zgodovine, ki pa obstajajo v neki skrivnostni in nenapisani knjigi. Kot zdavnaj porušeni mostovi in hiše.”
Miljenko Jergović, Zgodovinska čitanka

Bralni študijski krožek S knjigo po Evropi se je razvil z namenom, da spoznamo sodobno književnost evropskih držav in pogledamo tudi preko meja Slovenije. Knjiga je namreč živa samo takrat, kadar jo kdo resno bere. Brez bralcev knjige ni. Vsak mesec si bo vsak sam izbral katerokoli sodobno delo kateregakoli sodobnega avtorja izbrane evropske države (glej seznam). Delo bo vsak sam prebral. Na srečanju bomo najprej na kratko predstavili državo, njene geografske značilnosti, zgodovino ter njeno kulturo in ljudi. Govorili o tem, kako ti književniki predstavljajo, zaznavajo svet in življenje v njem, ugotavljali, če obstaja kakšna stična točka med njimi in primerjali njihovo videnje z našim slovenskim. Prav tako njihov slog in jezik pisanja. Prebrali bomo odlomek, stavek, misel. Poslušali bomo druge in od njih kaj novega izvedeli, se navdušili nad knjigo in/ali avtorjem. Urili se bomo v nastopanju pred drugimi, izražanju svojih misli, sprejemanju različnih mnenj, pogledov, vrednot. Učili se bomo strpnosti. Predvsem pa bomo v dobri družbi, tako knjig kot ljudi.

Pridružite se nam!