COBISS iskanje
COBISS iskanje

Razstava slik Ajde Kadunc

V Galeriji Mestne knjižnice Grosuplje je do sredine maja na ogled razstava Ajde Kadunc, ki je leta 2018 diplomirala na Akademiji za likovno umetnost in oblikovanje v Ljubljani kjer trenutno zaključuje magistrski študij slikarstva, v začetku leta 2020 je opravljala študijsko izmenjavo na Akademiji za likovno umetnost v Helsinkih. Sodelovala je na več skupinskih razstavah,  samostojno je razstavljala leta 2018 v Muzeju Krščanstva na Slovenskem v okviru Festivala Stična in v  letu 2020 v Galeriji Dobra Vaga v Ljubljani. Trenutno tam deluje kot rezidenčna umetnica v odprtem  ateljeju.

Ajda Kadunc o svojem delu:
V svojem delu se ukvarjam z vprašanjem nesmisla, absurda, vmesnosti, zmede, nerodnosti in fluidnosti v človeškem dojemanju, ki je pogosto obsojeno na nenehno propadanje resnice in prepričanj. V  situacijah, ki se formirajo skozi na prvi pogled nelogične odločitve, iščem trenutek motnje v naši  zaznavni resničnosti kjer se odpira verjetnost novega prostora za kontemplacijo.

V tem ultra-učinkovitem in pomenskem življenju najdem rešitev v čudovitih nesmiselnih in  neuporabnih objektih in likovnih strukturah. Kar potrebujem, je možnost spodrsljaja, ki ga iščem v atmosferičnih kompozicijah, čudnih teksturah in oblikah, kjer se vzpostavljajo sledi ki delujejo kot  privid ali prikazen – kot da nekaj je ali pa tudi ni. Te situacije ustvarjajo nelagodno atmosfero, ki je  hkrati izredno udobna in osvobojena pomenskosti. Pomembno je soočenje slik in objektov, dialog med  deli, ki sestavljajo prostor, ta občutek poveča. Potek dela prepuščam naključju, animističen glas dobijo  predmeti, barve in forme, ki jih sestavljam v nove in nenavadne medsebojne odnose, torej, ne zanima  me pripisan pomen elementov, temveč ta, ki se v procesu šele vzpostavi. Osredotočam se na absurdne  vsakodnevne izkušnje in dojemanja ter jih povzdignem na nivo neobičajnega, kjer se vzpostavi občutek povečane alternativne resničnosti. Kar me zanima, je zmožnost biti v nedorečenosti, zmožnost sproščenosti v situacijah, ko smisla ni pričakovati.

Vabljeni na ogled v času odprtja knjižnice.