COBISS iskanje
COBISS iskanje

Razstava Manje Čamernik: Mehke krajine

V prostorih Knjižnice Ivančna Gorica bomo v sredo, 26. maja 2021, ob 11. uri odprli razstavo Manje Čamernik, ki bo na ogled do 30. junija 2021. Dogodek bo z glasbo popestril kantavor Matej Krajnc.

Manja Čamernik se je rodila leta 1951 v Ljubljani, kjer je tudi odraščala. Že kmalu so starši odkrili njen talent in jo pri petih letih v mentorstvo predali znanemu slovenskemu slikarju Bogdanu Borčiču in Alenki Gerlovič. V predšolskem in šolskem obdobju so za likovno rast mladih skrbeli v Pionirskem domu. Tam se je seznanila z raznimi slikarskimi tehnikami in kiparstvom. V osnovni šoli je ustvarjala pod vodstvom Franca Vrtačnika. Za kiparski izdelek, razstavljen na razstavi Otroci grafiki in kiparji, je dobila tudi priznanje. Po gimnaziji se ji žal ni uresničila želja po študiju v smeri slikarstva in arhitekture. Tako se je začel študij ekonomije in potem služba na Slovenskih železnicah. Po upokojitvi se je na pobudo prijateljice Natalije Rus zopet pridružila skupini slikarjev v KUD-u Ferda Vesela v Šentvidu pri Stični. Tu je srečala prijetno skupino slikarjev in s pomočjo in spodbudo mentorja Toneta Draba zopet zaživela svoje ustvarjalne sanje.

Najljubša tehnika ji je slikanje z oljnimi barvami. Prva leta ji je bila motivika predvsem krajina in cvetje. Kasneje se je preizkusila tudi v drugih tehnikah, kot so akril, svinčnik, tuš, pastel, akvarel. Razširila je motiviko od portretov do tihožitij, tudi abstrakcija ji ni več tuja.

Do sedaj je ustvarila preko 400 del. Imela je 16 samostojnih razstav, se udeležila več ex-temporov in likovnih delavnic ter sodelovala na veliko skupinskih razstavah, tako v društvu Ferdo Vesel, Kud-u JaReM, Kud-u Podgrad in v Likovnem društvu Mengeš.

Njen portret Franceta Prešerna je bil izbran za objavo v knjigi Prešernovih portretov v Vrbi, portret Ferda Vesela je bil uporabljen na vabilu za prireditev v spomin na tega slikarja. Ena od slik je krasila vabilo za prireditev v Domu španskih borcev itd. Ukvarja se tudi s fotografijo, kaligrafijo, tapiserijami, gobelini in še posebej s kulturo vrtnarjenja.

Ob praznovanju njene 70-letnice so se v društvu Ferda Vesela odločili, da njeno ustvarjanje počastijo s slavnostno razstavo “Mehke krajine” v Knjižnici Ivančna Gorica. Tokrat se nam predstavlja s provansalskimi, morskimi, dolenjskimi motivi, mehkimi, melanholičnimi pejsaži, prehodi letnih časov iz enega v drugega, s tihimi zgodbami narave. Čuti se, da je z naravo izredno povezana.

Ksenija Medved

Razstavo organiziramo pod okriljem projekta Srečava se v knjižnici.
Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.

www.eu-skladi.si