COBISS iskanje
COBISS iskanje

Razstava likovnih del iz ciklusa Dotikanja


V torek, 22. marca 2022, vas ob 18. uri vabimo v Galerijo Mestne knjižnice Grosuplje na odprtje razstave likovnih del iz ciklusa Dotikanja Društva distrofikov Slovenije.

Likovna dela iz ciklusa »DOTIKANJA«

Projekt »Dotikanja« deluje kot dialog med nami in velikani sodobne umetnosti, začenši z znamenitim rekom Josepha Beuysa: »Vsak je lahko umetnik«, kar dopolnjujem z besedami Sigmar Polke: »Vse je lahko umetnost«, in če to pesimistično nadgradim in rahlo premešam z izreki Fluxusa, točneje Maciunasa in Paika: »In tega ne morete kupiti«.

Pri vsem tem se samo nasmejim in pozdravljam naš proces ustvarjanja s prstnim odtisom »naključne« drugačnosti, ko smo pogled usmerili vase in zase. S projektom Dotikanja, sem želela, da se udeleženci likovnih snovanj vprašajo: Kdo sem in kaj je res moje? Kakšen vtis lahko naredim in kaj želim pustiti za sabo? Čeprav se v našem raziskovanju prstnega odtisa med mejo resnični odtis reducira, kljub vsemu še vedno ostane celota, tokrat sestrsko drugačna. In veste kakšna vprašanja so se nam šele začela postavljati, ko smo odvzeli in odtisnili vsak svoj prstni odtis? O, mama mia J en kup domišljije je privrelo na površje. In kaj v motivu odtisa vse prepoznali? Presenečali smo samega sebe in želimo si tudi vas.

Večdimenzionalni prostor človeka v vsej enkratnosti življenjskih postaj dojemamo kljub vsem novostim vedno skromnejši in velikokrat enodimenzionalno – po svoje. Ja in ne. Odvisno, kako gledamo na stvari. In če se skoncentriramo samo na svoj odtis se zgodba začne. Z avtorji smo v vsem tem minimalizmu, prstnemu odtisu, iskali in se srečevali s čvrsto telesno povezanostjo, inspiracijo, dotiki, transformacijo prstnega odtisa, ki nas je pripravljal na idejno snovanje – rojstvo v konkretno stvarnost, tvoril nove forme z akrilno tehniko, nitjo, barvico, praskanjem … nad zemljo in pod nebom v naših društvenih prostorih.

Prstni odtis. Čas in jaz. Meta um. Ideja. Razmišljanje. Avtokomuniciranje. Reakcija-Akcija.

Med seboj smo si podobni, pa vendarle ni dveh enakih na svetu. Enako je z našimi prstnimi odtisi. Njihove vmesne svetle barve, intenzivno nasičene s pigmenti, oko zlahka privedejo do radovednosti in k razvijanju domišljije, le da, skupaj s prepoznavnostjo vijačnic, vzdržujejo pomenski naboj. Če na hitro pogledate na prstne odtise: na kaj vse vas spominjajo? Mene v prvi vrsti na galaksije, vodni vrtinec, peščeni vihar, ozvezdje s središčem na epicenter – črno luknjo –  Srce. In vesela sem, da so se s to idejo z lahkoto poigrali tudi vsi udeleženci na naših srečanjih.

Likovna dela Beti Lunder, Matjaža in Nataše Bartol, Jožeta Kovačiča, Urške Grahek, Aleša Kolmana, Vere Brnadič, Darinke Groznik, Nike Rupnik in  Fani Trunkelj vabijo na vrt s potmi, ki se kot labirint razvijajo iz ene v drugo. To pa zato, ker šele, ko se boste izgubili v njihovih delih, se boste lahko skupaj z njimi tudi našli.

Vse skupaj zaključim in spet preobrnem z Bruceom Naumanom: »Vsaka ideja je lahko umetnost, pa naj vam je to drago ali ne«.

Zato si podarite čas in se nam približajte. Naša vesolja domišljije so vredna vaše radovednosti v galeriji, kjer smo pustili sled časa projekta DOTIKANJA, ki je bil mednarodno priznan in prvič v zgodovini Slovenije zastopan na Festivalu ljubiteljske kulture AMATEO AWARDS v kategoriji »TOP FIVE FINALIST«, v tekmovanju s 16 državami in 42 primeri dobre prakse.

Saška Strnad, mentorica Likovnih snovanj Društva distrofikov Slovenije