COBISS iskanje
COBISS iskanje

Prosto po Prešernu – bralni študijski krožek (Grosuplje)

Dobivamo se v Mestni knjižnici Grosuplje enkrat na tri tedne. Ob sproščenem klepetu odstiramo različne poglede na teme, dileme, življenjska vprašanja, ki jih pred nas nastavlja avtor izbrane knjige.
Do naslednjega srečanja, ki bo dne 9. novembra 2023, beremo IRAN SE PREBUJA avtorice Širin Ebadi

Iranka Širin Ebadi, rojena 21. junija 1947, je Nobelova nagrajenka za mir 2003, po poklicu pravnica, sicer pa poročena in mati dveh hčera. Odraščala je v sproščenem in enakopravnem družinskem okolju, kar v islamskem svetu ni prav pogosto. Socialne krivice režima šaha Reze Pahlavija, v katerem je vendarle pri triindvajsetih letih dosegla mesto predsedujoče vrhovnemu sodišču, so jo v mladostnem idealizmu pripeljale med podpornice islamske revolucije. Ta pa ji je po zmagi odvzela temeljne pravice. Pogumno se je postavila po robu. Ni zapustila domovine in je pozneje, ko so okoliščine omogočile, odprla zasebno odvetniško pisarno. Sprejemala je težke primere, se lotila študija šeriatskega prava in pomagala svojim strankam večinoma zastonj. Tudi zaporu se ni mogla ogniti. Kot sodobna Šeherezada zaupa v moč besede in v spoštovanje načel ter izročil.
Knjiga ne govori le o njeni življenjski usodi, prinaša še vrsto spoznanj o Iranu, o odnosu te dežele do ostalega islamskega sveta in do zahodne kulture.

O pogumu, vztrajanju pri svojih načelih vsemu navkljub ter o moči človeka (ženske), da spreminja svet, se bomo pogovarjali v četrtek, 9. 11. 2023 ob 17. uri v Mestni knjižnici Grosuplje. Študijski krožek vodi Petra Ljubič, certificirana mentorica bralnih študijskih krožkov Beremo z Manco Košir.