COBISS iskanje
COBISS iskanje

Predstavitev pesniške zbirke Gorana Gluvića SAMO KORAKI V DEŽJU in glasbenega albuma Luke Gluvića CESTA, KI PELJE V SANJE

V sredo, 18. januarja 2023, ob 18. uri, vas vabimo na predstavitev pesniške zbirke Gorana Gluvića SAMO KORAKI V DEŽJU in glasbenega albuma Luke Gluvića CESTA, KI PELJE V SANJE.

Pogovor moderira Jan Pirnat
Glasba: Luka Gluvić (vokal, kitara), Rudi Javornik (saksofon)

Predstavili se bodo:

Goran Gluvić (1957) študiral dramaturgijo na AGRFTV, objavil pet pesniških zbirk (Ulične revolucije, 1984, Predgovor k ljubezenskim pesmim, 1987, Zmerjanje lepe Vide, 1989, Zadnji poletni ples, 1993, Samo koraki v dežju, 2020), številna prozna dela od romanov (Izpovedi jahalca xx. stoletja, Vrata skozi, Blejsko potrkavanje, Popoldanski ritem, Na cesti kjer gume poljubljajo asfalt, Performans, Sprejmi valček z zaprtimi usti, Požri se, Robi) do kratkih zgodb (Harms danes, Z mojstrom na čaju) in številnih dramskih tekstov za gledališče in radio (Carlos, Borutovo poletje, Argentinski tango, Jam session ali nihče ne vpraša jablane, Čuvaja zadnjega kozarca vode, Drop kick, idr.). Piše tudi za mladino, predvsem povesti s športno vsebino (Dvojna podaja, Fantje, žoga, punce, Čudovita igra nogomet, Celovečerni film, Poskočni fedrčki idr.).
Njegova dela so prevedena v številne evropske jezike. Živi in dela v Brezju pri Grosupljem.

O knjigi:
Med zbirko Zadnji poletni ples in zbirko Samo koraki v dežju (samozaložba, 2020) je minilo sedemindvajset let, samo po sebi se postavlja vprašanje, zakaj takšen premor.

Luka Gluvić (1981) kantavtor, ustvarja na presečišču bluesa, folka in countrya. Kot kontrabasist je bil član zasedbe Big band Grosuplje. Pred leti je vodil tudi jazz kvintet, za katerega je pisal avtorsko glasbo. Od leta 2015 do 2016 je pod ustvarjalnim imenom From the balcony pri digitalni založbi izdal štiri EP-je. Od leta 2017 z izidom albuma Vstopanje (Bamdcamp) kot kantavtor nadaljuje svojo vizijo glasbenega ustvarjanja. Tega leta je tudi sodeloval na trinajsti ediciji kompilacije Rokerji pojejo pesnike.

2018 Temne sence (EP, Bandcamp), Svobodna sorta EP, Polja lilijane (album, Bandcamp)
2019 Še eno jutro (EP, Bandcamp)
2020 Med borovci (EP, Bandcamp), Cesta, ki pelje v sanje (album, CD, Bandcamp)
2021 Velerajnki L. G. (album, CD, Bandcamp), Dnevi in noči (album, CD, Bandcamp), Antologija (album, CD, Bandcamp),
2022 Počakaj do pomladi (album, CD, Bandcamp)

Po izobrazbi je profesor likovne umetnosti, živi v Grosupljem in kot učitelj podaljšanega bivanja dela na Podružnični šoli Muljava, OŠ Stična, ter kot profesor likovne umetnosti na SŠ Josipa Jurčiča Ivančna Gorica.

O albumu:
Za uglasbitev očetovih pesmi so Luku ideja in melodije prišle same od sebe in jih je bilo treba zapisati. Plošča je intimna in minimalistična, Lukovemu vokalu in kitari se je s saksofonom pridružil Rudi Javornik.

Rudi Javornik (1980) saksofonist, vrsto let uspešno deluje na slovenski glasbeni sceni.
Glasbeno izobraževanje je zaključil z Master of Arts na Univerzi za glasbo in upodabljajočo umetnost v avstrijskem Gradcu.
Pred tem je obiskoval Konservatorij za glasbo in balet v Ljubljani ter Glasbeno šolo Grosuplje.
Je član zasedbe pianista in pevca Uroša Perića, skupine Flora & Paris, član benda Rok Ferengja & Rok’n’band ter član in dirigent Big Banda Grosuplje.
Redno nastopa, snema in sodeluje oziroma je sodeloval še z mnogimi drugimi zasedbami:
Dan D, Big Band RTV Slovenija, Panda, Rok Ferengja, Rok’n’band, Nipke, Maja Keuc, Eva Hren, Gala Dance Orchestra, Sanja Mlinar Marin, Goran Rukavina, Monika Avsenik, Maja Založnik, Manca Udovič, Vinil, Špicikuc Orchestra, Luka Gluvić, MGL, Irena Vrčkovnik, Soul Funked Up, Klemen Orter, BluBird in drugi …
Dejaven je tudi kot glasbeni pedagog. Saksofon uči v Glasbeni šoli Marjana Kozine Novo mesto in v Glasbeni šoli Trebnje.