COBISS iskanje
COBISS iskanje

Predstavitev knjige Sabine Koželj Horvat: Deseta dežela

Sabina Koželj Horvat je bila rojena 1972 v Ljubljani, doma je iz Zagradca ob Krki, sedaj pa živi v Osijeku na Hrvaškem, kjer je do leta 2020 vodila Slovensko kulturno društvo Stanko Vraz. Vseskozi pa je tesno povezana z našimi ljudmi in kraji, za katere tudi ustvarja.

Njeno do sedaj verjetno najbolj odmevno literarno delo je trilogija o Ogenjčku (2000), ki je bila prevedena še v hrvaščino, srbščino in celo v esperanto. Zgodba je bila tudi uprizorjena.

Objavila je tudi slikanico Siv las, ki jo je ilustrirala njena sestra Anka Švigelj Koželj. Naj omenimo še knjigo za otroke Kokoške s Koroške, najprej izvedena kot radijska igra na RTV Slovenija, kasneje tudi v francoščini in angleščini.

Kratka zgodba Heartmines je bila uvrščena v izobraževalni program britanskih osnovnih šol in v svetovno antologijo zgodb Lines in the sand (2003).

Za mladino je napisala mitološki roman Ela Pan (2006).

Na Hrvaškem je izdala še dva romana: Enigma Essek (za odrasle) in Snjegjanica (za mlade).

Zelo zanimiv je tudi njen domoznanski roman Stopinja v skali (2018), ki je preplet mitologije in krajevne zgodovine. Dogaja se na obeh bregovih reke Krke in je hvalnica tej “dolenjski lepotici” in ljudem ob njej. Roman je bil predstavljen na portalu Dobreknjige.si, lansko leto pa tudi v Knjižnici Ivančna Gorica.

Tik pred izidom je Sabinino zadnje delo, Deseta dežela: to je zelo poseben mladinski biografski roman o Jurčiču, ki lepo sodi v kontekst Jurčičevega leta. Glavna junaka dela (poleg Jurčiča, seveda) sta Ema in Jakob, ki v času korone delata šolsko nalogo o Jurčiču in se jima uspe pritihotapiti v Deseto deželo, v kateri gre Jurčiču osrednje mesto. Roman gradijo tri zgodbe, ki se vsebinsko prepletajo: Dva prijatelja (zgodba Eme in Jakoba), Opus (svet junakov iz Jurčičevih del) in Šepetalec knjigam (Jurčičev opus, umeščen na knjižne police). Roman želi približati našega velikega Muljavca mlajšim generacijam oz. zgraditi most med mladimi in Jurčičevo osebnostno in literarno zapuščino.

Roman Rozina