COBISS iskanje
COBISS iskanje

Očetje in sinovi v Jurčičevem opusu


Pridružite se nam ob praznovanju Jurčičevega leta v sredo, 23. junija 2021, ob 18. uri v atriju Mestne knjižnice Grosuplje. Pogovor z dr. Matjažem Lunačkom bo vodil literarni ustvarjalec Dušan Marolt.

Dr. MATJAŽ LUNAČEK
Dr. Matjaž Lunaček je študiral medicino in primerjalno književnost. Je eden vodilnih psihoterapevtov v Sloveniji, pisec esejev, kratkih zgodb in strokovnih člankov iz psihoanalize, ki jo aplicira tudi na literaturo in pedagogiko. Avtorju uspeva s svojim širokim poznavanjem svetovne umetnosti, filozofije in znanosti (s poudarkom na psihoanalizi) povezovati razmišljanja o sodobnem človeku ter njegovih stiskah in iskanjih smisla bivanja z aktualnimi vprašanji. V prvem pogovoru je bila tema Jurčič o strasteh: psihološka slika Jurčičevih junakov, tokrat pa nam bo dr. Matjaž Lunaček predstavil odnose med očeti in sinovi v Jurčičevih delih.
Josip Jurčič sodi med pisatelje, ki so zelo zgodaj začeli literarno pot. Zato toliko bolj preseneča, da je bil sposoben zelo kompleksnega razumevanja medčloveških odnosov, ki jih je predstavil skozi zapletene zgodbe. Med njegovimi stalnimi zanimanji so bili odnosi med očeti (ter očetovskimi figurami) in sinovi.