COBISS iskanje
COBISS iskanje

Malo mešano slovensko – bralni študijski krožek

O najnovejšem romanu Igorja Karlovška Samo domov me pelji in o vseh vprašanjih, ki jih odpira, se bomo pogovarjali v četrtek, 17. marca 2022 ob 17.00 v galeriji Mestne knjižnice Grosuplje. Srečanje bo mentorirala Petra Ljubič, certificirana mentorica bralnih študijskih krožkov po metodi Mance Košir.

Skoraj usodna prometna nesreča preplete življenji moškega in ženske v zrelih letih. Po strastni avanturi se njune poti ločijo, a ne za dolgo, nadaljevanje njune zgodbe pa je presenetljivo za oba – in tudi za bralca. Igor Karlovšek s svojim novim romanom prikazuje to, o čemer domala ne govorimo: da ima strastna ljubezen raznolike obraze in da nikakor ni omejena le na mlada leta. Ob tem pa subtilno razpira vprašanja, ob katera slej ko prej zadene sleherni med nami: kako pomagati hudo trpečemu, umirajočemu bližnjemu v njegovih zadnjih, pogosto najhujših in najdaljših trenutkih? Koliko lahko ljudje vzdržimo, prenesemo, kje je prag, kjer se naša racionalnost zlomi in nas vodijo impulzi, goni? V kaj vse nas vodi ljubezen do bližnjega, kaj vse smo pripravljeni storiti v potrebi, da bi ga zaščitili?

 

BRALNI ŠTUDIJSKI KROŽKI pod okriljem ”BEREMO Z MANCO KOŠIR”

• vsaj 10 srečanj v enem letu

• en petek v mesecu ob 17.00

• Mestna knjižnica Grosuplje

• za navdušene raziskovalce sodobnega slovenskega literarnega prostora ali pa tiste, ki to šele postajajo

• dobre knjige slovenskih sodobnih avtorjev različnih žanrov – poezija, kriminalke, biografije, kratka proza, spomini in podobno.

V bralnem študijskem krožku Malo mešano slovensko si vsak mesec skupaj izberemo en žanr in znotraj tega žanra poiščemo enega avtorja in eno njegovo delo, z namenom, da spoznamo različne žanre, različne sloge pisanja in raziščemo, kako nas ti nagovarjajo. Do naslednjega srečanja knjigo preberemo, nato pa govorimo o tem, zakaj nas ni izpustila do zadnje strani, kaj nam vzbuja asociacije na realno življenje, predstavimo glavnega junaka in iščemo korelacije sami s seboj ali s kom, ki ga poznamo. Posvetimo se tudi slogu pisanja in jeziku, ki ga avtor uporablja. Poslušamo druge in se navdušujemo pa tudi ne strinjamo z njimi. Pri tem vsak sodeluje prostovoljno, nihče ni prisiljen v izražanje svojih misli.
Posameznik na ta način pridobiva boljši/globlji uvid v svoj notranji svet. Uči se sprejemati različna mnenja/poglede/vrednote. Uči se strpnosti. Izboljšuje spretnosti pripovedovanja, pisanja, povzemanja bistvenih točk. Predvsem pa je v dobri družbi, tako knjig kot drugih ljudi.