COBISS iskanje
COBISS iskanje

Kresnik po Kresniku – študijski bralni krožek

V petek, 2. aprila 2021, ob 17. uri srečanje študijskega bralnega krožka Kresnik po Kresniku, ki ga mentorira Petra Ljubič, certificirana mentorica bralnih študijskih krožkov po metodi Mance Košir.

»In nazadnje je to resnični in obenem simbolični sadež na vrhu drevesa, ki ga mora v finalu obrati Jadran. Zreli sadež njegove odraslosti. Kot je tudi roman Figa eden redkih slastnih sadežev sodobnega slovenskega romanopisja.« Delo
Ljubezen zaobjema in napaja mogočno življenjsko sago več generacij, ki nam jo v dnevih po smrti Aleksandra Đorđevića pripoveduje njegov 30 in nekaj letni vnuk Jadran, ki se tako sooča z minevanjem in odhajanji, ki so močno zaznamovali njegovo življenje. Enoletni odhod dedka v Egipt, ki je nepovratno spremenil ves njegov svet, izbrisani odhod očeta Safeta po osamosvojitvi Slovenije in najbolj svež ter boleč odhod, nenaden odhod njegove partnerke Anje, ki je obenem odšla tudi od njunega sina Marka. Jadran skozi vse te prelomne točke poskuša razumeti sebe in najti smisel svoji prihodnosti. Hrepenenje po svobodi nas napeljuje k odhajanju in ravno razpetost med ugotovitvijo, da je svoboda lahko le drugo ime za osamljenost in na drugi strani ugotovitvijo, da ti ni treba biti sam, da si osamljen, je tisto, kar poganja Jadranovo brskanje po preteklosti, zaznamovani z različnimi političnimi sistemi, z nenehnim hrepenenjem po svobodi v vseh oblikah in seveda neizogibno zaznamovani z ljubeznijo. Figa je vrhunski roman, zrel kot najokusnejša pozno poletna goriška figa, ki je avtorju prinesel tretjega Kresnika.

BRALNI ŠTUDIJSKI KROŽKI pod okriljem ”BEREMO Z MANCO KOŠIR”

• vsaj 10 srečanj v enem letu

• vsak četrti v mesecu ob 17.00

• Mestna knjižnica Grosuplje

• za navdušene bralce slovenske sodobne proze ali pa tiste, ki to šele postajajo

• dobre knjige slovenskih sodobnih avtorjev, ki so bili nominirani za najboljši slovenski roman preteklega leta v izboru Kresnik.

V bralnem študijskem krožku Kresnik po Kresniku si vsak mesec skupaj izberemo roman enega od avtorjev, ki je bil od začetka izbora Kresnik pa do danes nominiran, lahko tudi nagrajen, za najboljši slovenski roman preteklega leta. Do naslednjega srečanja jo preberemo, nato pa govorimo o tem, zakaj nas ni izpustila do zadnje strani, kaj nam vzbuja asociacije na realno življenje, predstavimo glavnega junaka in iščemo korelacije sami s seboj ali s kom,ki ga poznamo. Posvetimo se tudi slogu pisanja in jeziku, ki ga avtor uporablja. Poslušamo druge in se navdušujemo pa tudi ne strinjamo z njimi. Pri tem vsak sodeluje prostovoljno, nihče ni prisiljen v izražanje svojih misli.
Posameznik na ta način pridobiva boljši/globlji uvid v svoj notranji svet. Uči se sprejemati različna mnenja/poglede/vrednote. Uči se strpnosti. Izboljšuje spretnosti pripovedovanja, pisanja, povzemanja bistvenih točk. Predvsem pa je v dobri družbi, tako knjig kot drugih ljudi.