COBISS iskanje
COBISS iskanje

“Beremo domače” v knjižnici Ivančna Gorica

V knjižnici Ivančna Gorica od 1. oktobra 2020 do 31. marca 2021 poteka 2. sezona Jurčičeve domoznanske bralne značke Beremo domače, ki je tokrat posvečena Jurčičevemu letu 2021. Pripravili smo 2 zgibanki s seznamom za odrasle in otroke, pri čemer še posebej spodbujamo družinsko branje domačih knjig.

Za pridobitev bralnega priznanje odrasli preberete štiri knjige: 3 leposlovne knjige (eno Jurčičevo) in eno poučno, otroci pa tri dela (eno Jurčičevo). Po svoji izbiri lahko preberete tudi druge domoznanske knjige,  ki jih imate doma ali pa so dostopne prek spleta: npr. na Biblosu, na Wikiviru (predvsem za Jurčičeva dela).
Zgibanka za odrasle   (vprašanja za odrasle)
Zgibanka za otroke  (vprasanja za otroke)

Jurčič praznuje
160 let od izdaje Jurčičeve Pripovedke o beli kači, 150 let od njegovega začetka urednikovanja časnika Slovenski narod in 140 let od njegove smrti – vsi ti jubileji so priložnost, da spet vzamemo v roke Jurčiča. Morda bomo presenečeni nad izvirnostjo in lepoto njegove besede! Naj v nas Jurčič pomaga prebuditi tisto, kar je zapisal v Desetem bratu:

»Človek živí zato,
da sebe in druge srečne stori.«

Zakaj brati domače?

Jurčič je nekje zapisal takole: »Kjer ljudje beró in vedó, za kaj gre, tam so trdni.« Če beremo domače, se v nas širi zavest o vsem, kar so nam zapustili naši predniki. Kakor drevo ne more rasti brez korenin, tako tudi ljudje ne moremo roditi dobrega sadu brez ukoreninjenosti v zemljo naše kulture in zgodovine. V času korone se je pokazalo, da je to še bolj pomembno kot prej.